Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

8 Haziran 2011 Çarşamba

Blok Kopuşlar Olacak mı? İzlenimler, Adana...


“Nabız tutmak” lafıgüzaf gelir bana, sokaktaki insanla veya partilerle konuşarak, seçimlerde ne olabileceğini anlamak mümkün şüphesiz ki mümkün değil.. Sokakta konuştuğum tek insan, havaalanından kente götüren taksi şöförü oldu. Oyu CHP’ye, Atatürkçü, subayların tutuklanmasına ateş püskürüyor. Cep telefonunu gösterdi, ekranda Atatürk resmi! Temel sorum şu oldu: AKP’den kopuşlar var mı? Veya tersi? Bu seçimlerde oyunu değiştirecek kaç kişi tanıyorsun, gözlemin ne, oyun yerinden oynayacak mı?
Adana büromuzdaki arkadaşlarıma da bunu sordum. Çetin Yiğenoğlu, Adana’da AKP, Türkiye ortalamasından yüzde 10 daha az oy alır, diyor. Geçen seçimlere göre. Ayrıca referandumda yüzde 56 üzerinde hayır demiş kişilikli bir il! Peki AKP’nin oy oranı %36’nın altına geriler mi? Gerileme olacak, ama ne kadar? Büro’dan Savaş ve Yusuf da konuşmaya katılıyor. Fabrikaların kapandığı Adana, işsizlikten en çok etkilenen bir kaç ilden biri. Yoksulluk ve terör de Adanalının sıkıntısı. Ama Adanalı yeşil kartlı kalmak istemiyor! Karbuz, pamuk, buğday, mısır.. İktidar, üreticinin oyunu almak için, bu yılın beş ayında verdiği teşviklerin miktarı, 2010’un toplamını aşmış durumda.
Demokrat Parti’nin yüzde 5 oyu (48 bin) nereye akacak? Bunun bir yanıtı, Hukukçular Derneği başkanında. Eski CHP milletvekili Emin Bilen Tümer’in de katıldığı sohbette, Muhittin Göndermez, ANAP/DYP’ye oy verenler huzursuz ve rahatsız, diyor. Oylar CHP’ye, girişimleri var. Arap Alevileri bu kez daha kararlı CHP’ye yönelmiş. Kılıçdaroğlu ve yeni CHP etkeni ile CHP oylarında yüzde 30’e doğru bir hareketlenme (yüzde 22.8, MHP ile benzer) olabilir. Diyorlar ki: CHP aday seçiminde yerelin sesini dinleseydi, 4 yerine 6 milletvekili çıkartırdı. Örgütün çalışması, liderin karizmasına büyük katkı yapar. Beklenti 5. “AKP de yanlış adaylar belirledi, bütün adaylar merkezden; en yerel davranan MHP (Türkmen oyları!), ilçelerden de aday gösterdi.” BDP’nin bağımsız adayı Murat Bozlak’ın seçilme şansı var. Tabii bu da önemil bir etken. Aşiret yapılanması etkili. Bütün bölgede olduğu gibi!
Adana’nın tanınmış avukatı, yıllarca CHP il başkanlığı yapan Anibal Akdamar’ın bürosundayız. Hem adının (İtalyanların Habeşistanı zehirli gazla bombalamasına misilleme olarak, baba oğluna İtalyanların belalısı Anibal adını koyar) hem babasının öyküsünü dinliyoruz. Ansiklopedist olarak tanımladığı babadan kalma Şemsettin Sami’nin Kamus’u ve Firdevs’leri ve diğerleri, kitaplığının değerli eserleri. Bugünkü sivil mahkeme ve yargılamalarını eleştiriyor. Normal askeri mahkemelerin üstünlüğünü vurguluyor! 
Adana sanayi ile birlikte (29 bin tekstil işçisi ile 75 çırçır fabrikası) ve çiftçilik de tasfiye oldu, ama iktidar kendi ticaret erbabını yarattı diyor. Karpuz zamanı, fiyatı düşürmek için Mersin’e İran’dan karpuz getiriliyor! AVM’ler küçük esnafı bitiriyor. Adana, ilerici düşüncelerin ve hareketlerin geliştiği, doğduğu bir yer. CHP buna dikkat ederek yerel aday seçimlerine önem vermeli!
Kuruluşu Kurtuluş Savaşı’da giden ve tarihe geçen bir gazete: Yeni Adana gazetesi (1918) ve sahibi Çetin Remzi Yüreğir.. Cumhuriyetçi köklerinin ve ülkenin birliğinin önemini vurguluyor. CHP’li ama eleştirel her zaman. CHP’nin 5. Sıradaki kilit nokta adayı, Avrupa hukuku uzmanı Zeynep Canan Billor hanım geliyor, ev ziyaretlerini ve günlük çalışma temposunu anlatıyor. Oy kaymasınının, kırsaldan çok merkezlerde gerçekleşeceği düşüncesinde. Umudu, tepe noktasında.
Görevden alınan Belediye Başkanı Aytaç Durak’la konuşmadan olmaz. Öncelikle belirteyim, Aytaç bey bir daha aday olmayacak. Hakkında bir dizi dava var, ama kendisi bunları yasal bulmuyor, “bir şey bulamadılar ve bulamazlar 30 yıldır politikadayım” diyor. Başkanken yaptırdığı güven anketlerini gösteriyor.. Adanalı en çok Aytaç’a güveniyor! Erdoğan’a nazire, 1995’de İstanbul’un kuzey bölgelerine birer milyonluk iki yeni kent kurulması önerisinin gazete küpürlerini gösteriyor! Ayrıca TOKİ'den önce yaptırdığı (1988) ucuz konutları gösteriyor. Oyunun rengi konusunda yanıt yok. “Kılıçdaroğlu, ister sevin ister sevmeyin, ama Durak’a haksızlık yapıldı, derse, oyunu arttırır” görüşünde. Bahçeli’ye kızgın, sahip çıkmadığı için. “Aytaç’ın sessizliği AKP’ye yarıyor” görüşü var. Seçimlerin sonucu ne olur? “Benim için sır değil, oylarında düşme olur (yüzde 42?) ama seçimi kazanır.” Başkanlık odasında “buraya parti politikası giremez” yazısını anımsatıyor. Erdoğan’a da Bahçeli’ye de bunu göstermiş. Adanalılar hep onun merkezinde. Tarihi Adana’nın perişanlığını soruyorum, “Oktay Ekinci’ye selam söyle, eğer kenti Kuzeye taşımasaydım, tarihi Adana diye bir yer kalmazdı, şimdi orası planlanabilir,” diyor.
Bu seçimlerde, 2002 ve öncesi seçimlerinde görüldüğü gibi, büyük seçmen kaymaları olmayacak. Ana bloklar yerlerinde duruyor. Nereye gideceği belli olmayan yüzde 15 seçmenin oyunu kapma yarışı var, deniyor. Ama bu bile iktidar değişimi için yeterli bir oran! Adana’ya da bu kaymadan nasibini alacak.. Bakalım yüzde kaç!
--Seçim izlenimi, Adana, Cum. 8 Haz, OB

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder