Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

30 Kasım 2011 Çarşamba

Bilim Akademisi (Derneği) Kuruldu

Hükümetin Türkiye Bilimler Akademisi’nin özgür üye seçimi hakkını iptal ve siyasi üye atamaları yasalaştırması üzerine, bir gurup bilim insani Bilim Akademisi Derneğini kurdu.
Bilim Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi’nden istifa edenlerin arasında bulunan, 17 akademi üyesi tarafından kuruldu. Sabancı Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Ali Alpar ile yine akademiden istifa eden 16 arkadaşı, iki aydır yeni Akademi kuruluşu üzerinde çalışıyordu.
Kurucular:
M. Ali Alpar, Astrofizik, Sabancı Üniversitesi
Cumhur Ertekin, Tıp, Ege Üniversitesi
Ayşe Erzan, Fizik, İstanbul Teknik Üniversitesi
Hamit Fişek, Psikoloji, Boğaziçi Üniversitesi
Naci Görür, Jeoloji, İstanbul Teknik Üniversitesi
Sami Gülgöz, Psikoloji, Koç Üniversitesi
Metin Gürses, Fizik, Bilkent Üniversitesi
Rahmi Güven, Fizik, Boğaziçi Üniversitesi
Ahmet Oral, Fizik, Sabancı Üniversitesi
Şevket Pamuk, Ekonomi-Tarih, Boğaziçi Üniversitesi
Önder Pekcan, Fizik, Kadir Has Üniversitesi
İlhan Tekeli, Planlama, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
TosunTerzioğlu, Matematik, Sabancı Üniversitesi
Aslıhan Tolun, Moleküler Biyoloji ve Genetiik, Boğaziçi Üniversitesi
Ayhan Ulubelen, Farmakoloji, İstanbul Üniversitesi
Yücel Yılmaz, Jeoloji, Kadir Has Üniversitesi
Ersin Yurtsever, Kimya, Koç Üniversitesi
Bugüne kadar Türkiye Bilimler Akademisi’nden 70 kadar üye istifa etti. İstifa edenlerin başlıca gerekçesi, hükümetin Kanun Hükmünde Kararname ile, Akademi’ye, Akademi dışından 200 kadar insanın siyasi irade ve onun kontrol ettiği YÖK ve TÜBİTAK gibi kurumlarca atanmasını yasalaştırması idi. Dünyanın hiç bir ülkesinde, bir Bilimler Akademisi’ne siyasi organlarca atama yapılmaz. Akademi, kendi üyelerini kendi seçer.
Ancak Başbakan, ülkede devlet ve hükümetle bir şekilde yasal ilişkisi olan bütün kurum ve kuruluşları, doğrudan kendine veya hükümete bağlayan adımlar attı ve bu çerçevede Türkiye Bilimler Akademisi de tamamen hükümetin kontrolü altına alındı.
Dünyadaki bilim akademilerinin hükümete ve Cumhurbaşkanına yönelik bütün uyarıları bugüne kadar sonuç vermedi. Cumhurbaşkanı Gül’ün “dışarıdan aday gösterilsim, ama kesin atamaları Akademi yapsın” dileği de, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve hükümet nezdinde olumlu karşılanmadı.
Bilimler Akademisi Derneği’ni kuran Akademisyenler, hükümetin geri adım atmayacağı düşüncesiyle, özerk ve özgür bir yeni akademi kurmaya soyunmuşlardı.
Bu hafta başında resmi kuruluş gerçekleşti. Yeni Akademi bu cumartesi günü bir basın toplantısı ile kuruluşunu açıklayacak.

2 yorum:

  1. Derneğe nasıl ulaşabiliriz. MMO İstanbul Şube Basın Danışmanı Nihat Uçukoğlu 0 532 686 95 17

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://bilimakademisi.org adresinden ulaşabilirsniz

      Sil