Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

28 Mart 2014 Cuma

Biber Gazı ve Cinayet

CBT Gündem, Sayı 1411, 28 Mart Cuma 2014


Fotoğraf  Osman Ersal, Science dergisinden alındı

Yazarımız Mustafa Çetiner dostum da Biber Gazı üzerine yazmış. Hemen hemen berzer konu ve aynı şeylerden bahsetmiş olacağız... Ama ne zararı var? Kimyasal gaz kullanımını toplumsal hareketlere karşı kullanımını devreden çıkarmak için çok yazıp çizmeliyiz.
“Biber Gazı Yasaklansın İnisyatifi” kuruldu. İyi. Biber gazının böylesine kullanımının katillik olduğunu Türkiye pratiği kanıtladı. Biber gazı konusu, bilim dünyasının da gündeminde. Dünyanın en etkin dergilerinden Science’da yayınlanan uluslararası Türk ve yabancı çok yazarlı bir mektupta, hükümet, protestolara biber gazıyla karşılık vermeyi sona erdirmeli çağrısı yapıldı (Science 19 July 2013: Vol. 341 no. 6143 p. 236)
Harvard Tıp Fakültesi’nden Emrah Atındiş ile Almanya Dresden’den Çağhan Kızıl ve arkadaşları, mBiber Gazıektuplarında, Türkiye Tabibler Birliği’nin Gezi bilançosu raporuna yer verdi ve kimyasal gazların sadece halk sağlığı için değil, aynı zamanda, Türkiye’nin de imzaladığı Cenevre Protokolu anlaşmasına da aykırı olduğu vurgulandı. Terörle mücadele ekipleri 20 gün içinde 130 bin biber gazı kartuşu kullanarak, herhalde dünya çapında bir rekor kırmışlardı. Kendi halkına karşı, anayasal protesto görevlerini yerine getiren protestoculara karşı bu uygulama uluslararası hukuk açısından da, insan hakları açısından da bir suç oluşturuyordu.. Dünya çapında 4 binden fazla akedemisyenin de polisin bu vahşi şiddetini protesto ettiği de belirtiliyordu. Science dergisindeki mektubun altında çok sayıda destek, fikir ve katılım vardı..
British Medical Journal (BMJ) simli diğer bir önemli tıp dergisinde de, Türkiye’de doktorlara ve sağlık elemanlarına gezi’ye sundukları tıbbi yardım nenediyle hükümetin yoğun baskısına maruz kaldıkları ve sağlık hizmeti vermelerinin engellenidği ve üstelik haklarında soruşturma açıldığı anlatılıyordu (BMJ 2013; 347, 7 Ağustos 2013) Bu makalenin yazarlarının da Amerikalı, İngiliz, Belçikalı, Fransız ve Alman oldukları görülüyordu. Yazarlar, tıbbın tarafsızlığına karşı şiddetin sona ermesi, ve tıbbi etiğin korunması için çağrıda bulunuyordu.
Aynı dergide, Türk Tabibler Birliği Başkanı Özdemir Altan’ın BMJ 2013; 346, 11 Haziran tarihli makalesinin yayınlandığını ve burada kimsaya gaz kullanımına son verimesi çağrısı yaptığını belirtelim.
Tabii Dünya tıp akademisyenleri, birlikleri, dernekleri, federasyonları, belki de ilk kez toplu olarak Türkiye’deki bu insanlık dışı, hukuka ve insan haklarına ve anlaşmalara aykırı şiddete karşı dünya çapında harekete geçmişti.

***
“Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi” bir de rapor yayımladı. Buna göre,  Türkiye’de farklı kentlerde insanlara, sadece Şubat ayı boyunca  21 gün, Mart ayının 22 gününde  ise toplam 13 gün kimyasal gaz sıkıldı. TOMA’ların suyuna çeşitli kimyasal maddeler ve gazlar katıldı,İstiklal Caddesi’nde 80 yaşında insanlar ve 6 aylık bebek da gazlandı. En az bir kişi de biber gazı kapsülünden gözünü kaybetti. Dersil’de bir polis de biber gazından öldü. TÜİK’in verilerine gore, İstanbul’un Kadıköy, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş ilçelerinde yaşayan 1,272 milyon kişi biber gazı solumak zorunda kaldı.
 Inisyatif, çok sayıda uzman derneklerin katılımıyla oluştu..

İkitdarın gösteri yapanlara biber gazı kullanımını engellemek için, dünya çapnıd kampanyaya dönüştürülmeli..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder