Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

16 Ocak 2014 Perşembe

Cemaatin emniyetteki 372 kişilik tasfiye listesi

Cemaatin kotardığı “Balyoz Darbe Planı” CD’leri içinde var olan ama gündeme gelmeyen, sözde darbeden sonra çeşitli görevler verilecek, emniyette görevli 372 kişilik emniyet müdürü, komiser listeleri bulunuyor.
Listeki isimler araştırıldığında, yüzde 90’dan fazlası ismin Alevi, demokrat, solcu, ülkücü/milliyetçi ve AKP inançlı polisler olduğu anlaşılıyor. Sözde Balyoz planını hazırlayanlar, plana isimlerini yazdıkları subayların büyük coğunluğunu tutuklayıp mahkum ettiler. Ancak, bu tasfiye operasyonunun polis ayağını dava konusu yapmadılar..


Orhan Bursalı

Sahteliği bilirkiyi raporlarıyla ortaya çıkan Balyoz darbe planının CD’deki belgeler arasında “Güvenilir Emniyet Personeli”, “Sorgu Ekibinde Yer Alacak Emniyet Personeli” ve “İnfaz Ekibinde Yer Alacak Emniyet Personeli” başlıkları altında listelenmiş dosyalar bulunuyor. Bu dosyalarda emniyet müdürü, emniyet amiri ve komiser olarak sınıflandırılmış, İstanbul başta olmak üzere, neredeyse bütün Marmara bölgesi illerini kapsayan 372 emniyet mensubunun isimleri yer alıyor. Bu listeleri sözde Balyoz’u planlayanlar, darbeden sonra kendilerine yardımcı olacak “polis içinde güvenilir isimler” olarak hazırlamış gibi görülüyor..
Sahte darbe planını kotaranlar, darbe planlayıcı olarak listeler halinde gösterdikleri ve çeşitli görevler verdikleri subayların büyük çoğunluğunu tutukladılar ve mahkum ettiler. Böylece Balyoz adını bile duymamış yüzlerce masum subaşın çoğunu ordudan tasfiye ettiler. Cematçiler, subayların yanısıra, bir de poliste tasfiye listesi hazırlayarak Balyoz planının ekleri arasına koydu. 11 nolu CD’nin ekleri arasında bu listelerde isimleri geçen emniyet müdürü, amiri ve komiserlerin yüzde 90’dan fazlasının, Alevi, solcu, demokrat, cemaatçi olmayan, ama mimlenip emniyetten tasfiye edilecek polisler olduğu görülüyor. 
Balyoz savcıları, subay listeleri içindeki isimleri tasfiye ederken, polis içindeki bu listeyi dava konusu yapmadılar ve listedeki hiç bir polis hakkında, “Balyoz’a yardımcı” suçlamasıyla soruşturma açmadılar.. Listelerde adı geçen polislerin yanına, “Güvenilir”, ‘operasyon veya sodrgu ekibinde yer alabilir”, “müstakil görevlere dahi edilebilir”, “Görev verilebilir” benzeri notlar dülüşmüş.

Emniyetteki Tasfiye Listesi”: Hasdal’da tutuklu, Balyoz’dan hüküm giymiş ismi bizde bir subayın yakınları tarafından ulaştırılan bir notta, “bu emniyet personelinin, tıpkı TSK subayları gibi, emniyetten tasfiye edilecek polisler olarak değerlendiriyorum. Tutuksuz yargılandığım dönemde tanıdığım bazı emniyet görevlileriyle görüşerek yaptığı araştırma, listede isimleri bulunan emniyet görevlilerinin genel olarak Alevi, sosyal demokrat ve milliyetçi personel oldukları sonucunu doğurmaktadır. Tıpkı dava kapsamında tasfiye edilen subaylar gibi..”

“Evet, bunlar onlar”: Bu bilgileri aldıktan sonra, bu değerlendirmeyi doğrulatmak için, Ergenekon’dan tutuksuz yargılanan Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan’ın görüşlerine başvurduk. Saçan listelerden tanığı isimlerin hemen hepsinin demokrat, ülkücü/milliyetçi ve cemaatçi olmayan AKP inançlı isimler olduğunu belirtti ve bunun açıkça poliste tasfiye listesi olarak yorumlanabileceğini söyledi.

Saçan: “Cemaatçiler, kendilerinden olmayan veya kendilerine engel olabilecek polisleri fişliyorlardı.. Bu listede komiser olarak gösterilenlerin pek çoğu sonra emniyet müdürü. Açık ki cemaatçiler, listeleri hazırlarken bu hazırdaki fişlerini de kullanmışlar.. Daha ben emniyet müdürü iken örneğin Alevi bir yardımcımı pasif göreve tayin etmek istemişlerdi ve ben engellemiştim. Bu listelerdeki pek çok isim, zaten 2000’li yıllarda, cemaat örgütlenmesi tarafından oldukça pasif görevlere çekilmişlerdi.. demek yargılayıp hepten tasfiye etmeyi de düşünmüşler..”
Bu arada, 372 kişi arasında bazı cemaatçi polislerin isimlerinin kasıtlı olarak katılmış olabileceği belirtiliyor. Dava sırasında, da tıpkı subayların yargılanmasında görüldüğü gibi, kendilerinden olan isimlere dokunulmadığı da beirtiliyor..

Neden soruşturma açmadılar: Evet, Balyoz davasında listelenen subaylar hakkında dava açılır mahkum edilirken, emniyet içinde tasfiye edilecekler listesi niye devre dışı kaldı? Bu konuda çeşitli yorumlar var. Örneğin dava sürecinde cemaat emniyeti büyük ölçüde avucunun içinde tuttuğu ve söz konusu polisleri kontrol ettiği veya pasif görevlere aldığı için, bunları mkahkeme yoluyla tasfiye planını devreye sokmamış olabilir.
Başka bir değerlendirme de şu olabilir: Balyoz ile subay tasfiyesi o kadar büyük ve önemli bir operasyona dönüştü ki, cemaat, bunun içine bir de polis tasfiyesini katmayı göze alamadı.. Emniyetteki listeyi de dava konusu yapsaydı, kopacak gürültü nedeniyle Balyoz’u zayıflatabilir, dahası daha ilk başta davanın çökmesine neden olabilirdi..
Kritik Sorular: Tasfiye edilecek polis listesine dikkat çeken tutuklu subay şu soruları yöneltiyor:
·      Bu listeler konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü veya İç İşleri Bakanlığı herhangi bir idari soruşturma yürüttü mü? Yürüttüyse gerekçesi nedir?
·      Bu listeleri kimler hazırlamıştır, hükümete göre amacı nedir, listelerdeki isimlerin ortak özellikleri nedir? Listelerdeki polislere “size böyle bir görev veriyoruz” diye tekliflerde bulunuldu mu?
·      Listelerdeki emniet personeli bugün hangi görevlerde bulunuyor, il emniyetemüdüülğü ve kritik şube müdürlükleri gibi görevlerde bulunan kimse var mı aralarında?
·      Aynı darbe planında ismi geçtiği için subaylar 16,18, 20 yıl ağır hapis cezalarına çarptırılırken, aynı belgelerde adı geçen polislerin görevde olmalarını nasıl açıklarsınız? Emniyet Genel Müdürlüğü ve Bakanlığın, bu polis listeleri konusunda resmi görüşü nedir?

---- Haber, Cumhuriyet 11 Ocak 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder