Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

17 Mayıs 2013 Cuma

Kız Erkek Öğrenci Yurdu/ Çöken Tıp Fakülteleri vb


CBT Gündem, sayı 1365, 17 Mayıs 2013

ÇOK TELDEN ÇALMA
Bugün köşemi çeşitli yazı ve duyurulara ayırıyorum.. Bunları dergide niye yayınlamıyorsun, diyebilirsiniz.. Yer bulamadık! Bahane çok, gördüğünüz gibi! Şimdiden gelecek cumaya kadar hoşçakalın !!
***
BAĞIŞÇILARA BİNLERCE TEŞEKKÜR, AMA..
Sayın Bursalı, geçen yıl eğitim/öğretim yılının başlangıcında, Samsun Atatürk Kültür Vakfı Kız ve Erkek Öğrenci Yurdunun işletme giderlerini karşılamak üzere, “üç bin ’aydınlanmacıdan’ ayda 10 lira” bağış kampanyası başlatmıştık.  Konuya ilişkin duyurumuzu, ilk katkıyı da kendiniz yaparak, CBT’de yayımlamıştınız. Öncelikle size çok teşekkür ederiz. Yayınınız üzerine, üç bin olmadı ama 121 aydınlanmacı çağrımıza yanıt verdi.
Çağrımıza katılanların bazıları “bir yıllık bağışı toptan yapıyorum” dedi. Bu amaçla 120.00 lira gönderen de oldu, 2.000.00 lira gönderen de. Diğerleri ödemelerini her ay aksatmadan göndermekteler. Ayda 10.00 lira havale eden de var, 200.00 lira eden de. Bağışçılarımız arasında toplumuzun her kesiminden insanlar var. Türkiye’nin yüzakı sanatçılar, yazarlar, akademisyenler, işçiler ve işadamlarından ev kadınlarına kadar. Bu arada “emekliyim ancak bu kadar gönderebiliyorum” diyen de, adını gizleyenler de var. Bazıları havale yaparken duydukları coşkuyu açıklamalar kısmında ifade etmeye çalışıyorlar; “çocuklarımız için, Atatürk Gençleri için, kutlarız, başarılar dilerim, ‘Atatürkçüyüm, selam olsun’, katkımız olsun gibi…” Hepsine minnettarız.
Kendilerine şükranlarımızı sunmak, özel günlerde kart göndermek istedik, fakat çoğunun adresine erişemedik. Vakfımızın onur köşesinde, bağışçılarımız arasına adlarını yazmak istiyoruz. Ayrıca her yıl gönderdikleri paranın nerelere harcandığını kendilerine bildirmek, hesap vermek ve yolları bu tarafa düşerse ağırlamak istiyoruz. Bu bakımdan dostlarımıza ulaşabileceğimiz bir iletişim adresine (e-posta, telefon veya faks gibi)  gereksinimimiz var. Bu duyurumuzu da yayımlarsanız çok mutlu oluruz. Bu arada yardım etmek isteyen fakat çağrımızı okuyamamış dostlarımız için banka hesap numaramızı yeniden bildiriyoruz: İş Bankası Gazi Şubesi,7304-0508334. İban No:6100 0640 0000 1730 4050 8334. Teşekkürlerimiz ve dostça saygılarımızla…(Tel ve Faks: 0362 4671949)
Prof. Dr. Filiz Karagöz ,Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı, filizkaragoz@yahoo.com; Prof. Dr. Süleyman Çelik, Başkan Yardımcısı, scelik44@gmail.com; Prof.Dr.Nur Onar, Genel Sekreter, nonar@omu.edu.tr)
***
ÇÖKEN TIP FAKÜLTELERİ
İstanbul Ünivresitesine bağlı iki tıp fakültesinde çok az profesör kaldı. Yazık, tıp fakültelerini çökerttiler. Sağda solda çeşitli nedenlerden dolayı üniversitesinden ayrılmamış hocalar bulabilirsiniz. Ama ayrılanların sayısı korkunç: 1001 profesörden 426 hoca kaldı. Sol Portal’daki, Radikal’den İdris Emen’in haberine göre, fakültede kalp hastası çocuklar için profesör yok. “14 Bölüm kapanma tehlikesi içinde. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi’nde ise öğretim üyesi yok. Kalan 737 öğretim üyesinden 311’i sadece derslere girebilir hale geldiği için hasta muayenesi yapamıyor.. Hoca yok kapılarına her an kilit vurabilir:
 
İstanbul Tıp Fakültesİ Aile Hekimliği: 1,
Göğüs Cerrahisi:1,
Ağız Yüz Çene Cerrahisi: 1
Enfeksiyon Hastalıkları : 3
Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastanesi: 4;
Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji: 4.. Cerrahpaşa Tıp Fakültesİ Çocuk Kardiyoloji: 0,
Ağız Yüz Çene Cerrahisi: 0,
Üroloji: 2,
Aile Hekimliği: 2,
Çocuk Ruh Sağlığı: 2,
Göğüs Cerrahisi: 2,
Estetik Cerrahi: 2,
Enfeksiyon Hastalıkları: 4
***
LEVENT SEVGİ’DEN MEKTUP
Orhan bey merhaba, Massachusetts Üniversitesi'nden selamlar. Eylül 2012'den beri akademik izinle buradayım, doktora dersleri veriyorum. İlk 6 ayda son kitabımı da bitirdim. IEEE ve Wiley yayınevi'nce önemli bir seriden basılacak... Dikkatimi çeken son bir iki gündür NBA, Buz hokeyi ve Baseball müsabakalarinda Amerikan Milli marşarının çalınması ve duygulu konuşmalar yapılması. Dun Boston Celtics - NY Nicks playoff karsilasmalarinin ilki vardi TV'de. Celtics'ten Paul Pirce kısa bir konuşma yaptı ve sonunda "One Country, One Flag and One Nation" dedi. Bu konuşmayı, Çinli, Hintli, Japon, Türk, Avrupalı, Afrikalı, İspanyol asıllı kişilerin oluşturduğu ama hepsi ABD vatandaşıolan, kendilerini Amerikali olarak gören bir seyirci topluluğuna yaptı.
Atatürk de bunu yapmayı hedeflemişti "Nu mutlu Türküm diyene" derken, kökeni ne olursa olsun, kendilerini Türk olarak görmek isteyenlereydi bu söz. Baba tarafim Yunanistan, anne tarafim Makedon Arnavutlarından. Ama, ben Türküm, çocukluğumda, biz odaya girdigimizde büyüklerimiz Arnavutça konuşmayı keser Türkce'ye geçerlerdi.
Bir diger konu Fazıl Say olayı. Mantık ve Felsefe derslerini kaldırırsan eğitimden böyle olur sonuç. Bakanından kasabına, imamına neden sonuç, iliski, nitelik, nicelik, etkileme-belirleme gibi temel sözcüklerin anlamlarını özümsememiş bir toplum çıkar karşına.. Geçenlerde Livaneli 20 Milyon iyi yetişmiş insanımızdan söz ediyordu, ben bu kadar iyimser degilim, 10-15 Milyonu geçmez. Ama bu rakam aslında çok büyük bir rakam. Yeter ki, toplum onu kullanabilsin. Turkiye belki hicbir donemde bu denli vasat altı kişilerin her alanda söz sahibi olduğu bir dönem daha yayamamıştı, vahim olan bu.
Fazıl Say olayında kilit cümlenin parcasi " ... nerde yavşak adi magazinci hırsız şaklaban varsa hepsi Allahçı  ...".  Yani sözü edilenler “yavşak, magazinci, hırsız ve şaklabanlar”. Nasıl ki,  "...nerde yavşak adi magazinci hırsız şaklaban varsa hepsi namussuz..." demek dindarlari incitmiyorsa, "...nerde yavşak adi magazinci hırsız şaklaban varsa hepsi Allahçı  ..." demek de incitmez. Bu, “çıkarcılar, hırsızlar, şaklabanlar Allah'in adını kullanmada pek usta" demeye nerdeyse eşdeğer. Ya da Yaşar Nuri'nin kitabının ismi gibi "Allah ile Aldatmak", aynı anlamda söylenmiş bir söz. (levent_sevgi@uml.edu)
***
KONFERANS: Bilim Akademisi popüler bilim konferanslarının 14.'sü 21 Mayıs 2013 Salı günü 17:00'da Pera Müzesi'nde gerçekleşecek. Konferansta, Prof. Dr. Ahmet Oral "Grafen: Karbondaki Yeni Mucize" başlıklı bir konuşma yapacak.
Bilim Akademisi, 212 227 07 99, www.bilimakademisi.org
DUYURU: Dergimiz çizeri Prof. Dr. Tayfun Akgül, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi’nin evsahipliğinde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde “Sinyal İşleme ve Karikatürcü Bakışıyla Yüz Tanıma Problemi” başlıklı bir söyleşi yapacak. Söyleşide çizerimiz, bilimsel çalışmalarını ve karikatür sanatını birleştirildiği TÜBİTAK destekli projesinin kısa tanıtımını yaparak, insan yüzünün bilgisayar aracılığıyla tanınması için geliştirmekte olduğu yöntem ve yordamları sunacaktır.  Yer: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu. Tarih: 17 Mayıs 2013 Saat: 14:00 – 16:00


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder