Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

13 Ocak 2012 Cuma

Akademiden Ne Haber?.. Doğan Kuban’ın Tezi Üzerine..


Bu haftaki gündemde size bilgi aktarmak amacıyla “TÜBA’dan ne haber?” diye sordum, dergi salı günleri baskıya gittiği için bu arada hükümetle yapılacak görüşmeden bir haber çıkarsa gazetede okursunuz diyeceğim. AmaBilim Akademisi Derneği’nden haberim var. Şimdi iki akademimiz olduğu için haber ağımız genişledi! Birinden yoksa diğerinden var!
Bilim Akademisi’nin kuruluş çalışmaları tamamlanmış. 22 Ocak’ta ilk genel kurulu yapacaklar ve seçilmiş bir yönetim kuruluna kavuşacaklar. Bu sayfada daha önce verdiğim Akademi’nin kurucular listesine adı yanlışlıkla girmemiş olan Ali Alpar diyor ki:
“Nihayet bir banka hesabımız var. Bilim Akademisi Derneği: Yapı Kredi Bankası Koç Üniversitesi şubesi, Şube kodu: 938, Hesap No. 89295740 ; IBAN: TR02 0006 7010 0000 0089 2957 40. Bağışlar toptan veya aylık ödemeler şeklinde yapılabilir. Lütfen ödemelerinizle ilgili olarak sayman@bilimakademisi.org adresine bilgi aktarınız. Bağış makbuzunuz vereceğiniz posta adresine gönderilecektir. Ve düzenli güncellenen bir web sitemiz de var: http://bilimakademisi.org.”
Bu genç Akademi’nin mali desteğe ihtiyacı olması doğal. Şüphesiz ilk kurucu ve üyelerin, öncelikle hali vakti daha iyi olanların başlangıçta katkılarını büyük tuttuklarını düşünmek isteriz, bu iş öncelikle “özsermayeye” dayanmak zorunda! Akademi’nin hemen çevresindeki ilk ve ikinci halkaları da bu “özsermaye”ye katalım. Okurlara “pamuk eller cebe” diyorum. Karınca kararınca.. Akademi’yi destekleyin. Özgür bilim ve özgür bilim insanı için!
Üyelerine baktım. Hepsi değerli insanlar. Celal Şengör de üyeler arasına katılmış. Şengör’e bir kaç kat üyelik aidatı koysunlar, derim. Tüzüklerini inceledim. Asli Üye’den başka bir de Onursal Üye öngörmüşler. Alpar’a, bu asli üye adayı mı demek diye sordum. Çünkü hepsi TÜBA asosye üyeleri. Yanıt:
“Onursal üye = asosye üye değil, daha geniş, Derneğe maddi- manevi katkıları olanlar diye tanımlanıyor tüzüğümüzde. Sadece Konjonktürel olarak kuruluş aşamasında TÜBA’daki asosye üyeler onursal kategorisi içinde. En kısa zamanda onları değerlendirip asli üye yapacağız. Ondan sonra da onursal üye genel  anlamda derneğe maddi- manevi katkıları olanlar şeklinde uygulanacak.”
Derneğe önemli katkılar sağlayacak gerçek ve tüzel kişiler de Onursal Üye olabilecek. Ama oy hakları olmayacak. Web sayfalarını inceleyiniz.
 ***
Doğan Kuban’ın Göçer Toplum ve Türkler üzerine özgün yazısına, geçen hafta hakkettiği vurgulamayı yapamadım. Bildiğim ve anladığım kadar, Kuban, bilinen bazı özellikleri bir bütünde birleştiriyor ve sadece Osmanlı’nın çağdaş gelişmeyi es geçmesine değil, Türkiye’nin yaratıcılık eksikliğini anlamaya ve bugünkü durumuna, yeni bir teorik çerçeve çizerek yardımcı oluyor. Bakın, hâlâ, sanata, şiire, resme terörist faaliyet olarak bakan bir içişleri bakanımız var. Sanata tüküren bir belediye başkanı, insanlık anıtı yıktıran bir başbakan... İstanbul AKM’yi çürümeye terkeden bir iktidar ve daha neler..
Bu olayın sanat yönü! Ne demişti Kuban? “Biz sanatı İranlılardan ve Bizanslılardan aldık.. Edebiyatı da İranlılardan ve Araplardan!.. Bu yerleşik düzeni sürdürme Anadolu Türk kültürünün temel özelliği oldu.”
“Uygarlık yerleşik kültürlerde ürüyor.” Göçer toplumların, kültür- uygarlık üretecek zamanları da olmaz. Ancak, göçerliklerine yarayacak, hizmet edecek faydalı işler geliştirebilirler! Yeri yurdu toprağı olmayan, her an “kalk gidelim” biçiminde yaşayan bir topluluk, neyi niye üretsin ki!
Kuban’ın ileri sürdüğü tezin özü, kendinizden temel şeyleri üretmeyip başkalarından aldıysanız, sizde eklektik duruyor. “Kopya kültürü, toplumu bütünüyle terbiye etmedi, köylü kaldı..” Kuban, şüphesiz ki bizim dururumuza bir açıklık getiriyor. Türkler kadar göçer başka millet var mı bilmiyorum. Macarlar da Asya’dan gelmedi mi? Bakıyorum, Macarlar da bizim iktidar gibi benzer bir “ileri demokrasi”ye geçme çabasında!
Kuban’ın tezlerini tartışalım, diyorum.. Gelecek Cuma yeniden buluşmak dileğiyle..
--Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji, Sayı 1295, 13 Ocak 2012

1 yorum: