Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

3 Aralık 2014 Çarşamba

Rennan İçin Onur, Ülke İçin Bir Hukuk Cinayeti Daha

CBT Gündem, sayı 1445, 28 Kasım 2014..

Taa geçen yıl, dostum Rennan Pekünlü, kendisine “cezaevi beğen bari”, diye takıldığımda, “hiç önemli değil, ülkemizde bunca insan haksız yere yatarken, Silivri dolup taşarken, ben 4-5 ay yatmışım, hiç önemli değil şeref duyarım..” demişti. 
İnsan yasalara karşı suç işler ve yatar, ama böyle bir durum yokken hadi bakalım içeri kararını kabul etmek zor.. İsyanlar, tepkiler buna.. Ama ne yazık ki, böyle bir durum var ve Rennan dostum soluğu cezaevinde alacağa benziyor.

Rennan Pekünlü, Danıştay’ın, Yargıtay’ın Anraşasa Mahkemesi’nin verdiği ve hala geçerliliğini koruyan “türbanla üniversite binalarına girilemez” kararına göre davranmış. Sanmış ki bu ülkede yasalar var ve üniversitesinin yönetimi bütün öğretim üyelerine açıkladığı bu kararın da arkasında durur..
Heyhat, öyle bir şey olmadı tabii ki. Herkes sanki türban ünivresitelerde serbestmiş gibi davrandı, mahkemeler dahil, yargıtay dahil.
Peki ne yaptı Ege Üniversitesi öğretim üyesi (şimdi emekli) Rennan Pekünlü? Türbanla içeri girmekte olan kız öğrencilerin fotoğrafını çekmiş, talimatı veren dekanlığa rektörlüğe bildirmek için… Ne içeri girmelerine engelleme yapmış ne başka bir şey..
Başları türbanlanmış öğrenciler, bir komplo hazırlamışlar. Gülen Cemaati yandaşı Cihan Haber Ajansı kameralarıyla gelmişler. Rennan hoca fotoğraf çekerken, filme aldırmışlar ve televizyonlara servis yapmışlar. Tabii sonrasını kestirebilirsiniz.
Savcılığa ihbar, mahkeme, yargılanma, öğrenimi ve eğitimi engellemekten ceza, yargıtayın onayı ve cezaevinin yolunun görünmesi…
Savcı ve mahkemenin o sırada hangi yandaştan olduğunu bilemeyiz. Ama yasalara saygı göstereceklerine, talimatlara saygı gösterdikleri açık.
Öğrenimi engelleme diye de bir durum yok. Çünkü öğrencilerin tek bir gün bile devamsızlıkları yok, yani derslere de girmişler.. Pekünlü, bunu verdiği ders notlarıyla da belgeliyor. Bu yeni bir belge, kararın bozulmasını ve yargılamanın yeniden yapılmasını gerektirecek kadar önemli. Ama umursayan yok..
Suç yok, ama ceza var..
Başlarının türbanlanmasına izin vermişler, ama inandıkları din, kendilerini yalan söylemeye teşvik mi etmiş, vicdanları böyle bir komployu kabul ettiğine göre..
***
Avukat Murat Fatih Ülkü  diyor ki: 
Açılan davalar baştan sona hukuksuz, Pekünlü Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararlarını uyguladı. Rennan Hoca, devamsızlıkları olmayan öğrencilerin şikâyeti üzerine bir dosyadan mahkûm oldu. Zaten kendisi yargılama aşamasında sürekli, ‘Ben engelleme yapmadım, sadece yasalar gereği tutanak tuttum’ dedi. Ancak hiçbir savunması dikkate alınmadı. Baştan sona adaletsizlik var”.
Pekünlü için bir kampanya sürüyor: “Halen yürürlükte olan Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını uyguladı.. İnfaz durdurulsun yeniden yargılansın..”
Prof. Pekünlü “Anayasa'ya aykırılık ve adil yargılama hakkının engellendiği" için Anayasa Mahkemesi’ne  başvurdu, ama hâlâ geçerli olan iptal kararlarını veren AYM başvuruyu kabul etmedi. Pekünlü AİHM’ne başvurdu. Ne zaman dosyayı ele alırlar, belli değil. O zamana kadar Pekünlü yatar ve çıkar.
Görüldüğü kadar, bir Cemaat komplosu var ortada. Zaten onlar bu tür komplolarda ustalar..
Bir siyasi ve ideolojik yargılanma ile karşı karşıyayız..
Türbana karşı mısın, o halde buyur içeri!
***
Pekünlü iyi bir fizikçi, iyi bir kozmolog aynı zamanda. Dün sabah, yani perşembe günü, hapise girmeden önce, Bornova Parkı’nda “Evren ve Evrim” konulu, kendisinin mükemmel bildiği bir konuda halka açık ders verecekti.. Bu son dersinden sonra sanırım bugün de teslim olacak ve içeri girecek. Akademisiyenlerin ve aydınrların, infazın durdurulması için Adalet Bakanlığı’na yaptığı çağrı bir sonuç vermezse..
Bilim dünyasının en ünlü dergilerinden Science da Pekünlü’nün durumunu haer yapmıştı. Türkiye’den araştırmalarla 10 yılda ancak iki kez yayın yapabildiğimiz Science dergisine, bilim dışı siyasi olumsuz haberlerle bol bol girebiliyoruz! Türban bir siyasi simgedir ve laikliği çiğneme aracına dönüştürülmüştür.
Umarım infaz ertelenir ve yeniden yargılamanın yolu açılır. Rennan Pekünlü yine Bornova Parkı’nda bir ders daha verir!
***
Gelecek cuma yeniden birlikte olmak dileğiyle..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder