Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

9 Eylül 2011 Cuma

Akademi: Sorun Çok Boyutlu ve Nüket Yetiş'in Sadece 8 Makalasi var


Türkiye Bilimler Akademisi’nin, içerik ve gerçek akademi olarak, siyaset tarafından yasal anlamda bitirilmesinin belki tek yararı, bilimin ve akademinin, bilimle siyaset ilişkisinin ne olduğu ve ne olması gerektiği konusundaki tartışmalardır. Bu tartışmalar ne kadar bilim dünyasına yayılırsa, daha geniş kamuoyunda tartışılırsa, sonuçta belki elimizde, hayati önemdeki bir konuda bir parça farkındalık yaratabilmişlik, kalabilir! Akademi üzerine yazıları bloğuma da aktardım, “konuk yazılar” bölümüne koyuyorum. Orada, yazılara olan büyük ilgiyi görüyorum.
Doğan Kuban, bilge kişiliği ile, Akademi konusuna derinlemesine değiniyor yanda. Ne kadar bilim, o kadar bilimden anlayan siyaset! Kuban konuya kökten yaklaşıyor.. daha önceki, yurdu yuvası olmayan Türkiye Bilimler Akademisi yazısı da (bloğumda okunabilir), aslında bugün Akademi’nin başına gelecekleri önceden haber veriyordu!
İktidarın, bilimin esası üzerindeki “derin bilgisini”, yasadan anlayın: Hükümet, Akademi’ye 100 tane adam atayacak! Kumanda ettiği YÖK’e de 100 tane attırıyor! Doğan Hoca diyor ki, o kadar yetmez, bilimde ne kadar büyük olduğumuzu göstermek için 1000 kişi atanmalı!
Ferhan Sağın, dünyadaki diğer akademilere bakıyor.. Tabii, Avrupa’da AKP Akademisine benzer bir örnek yok.. Ama nerede var, meselâ İran’da: “akademinin direktörlüğünü İran İslam Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı” yapıyor! Eh yani, RTE de 10 yıldır Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurul’na altı ayda bir başkanlık yapıyor, Akademi’ye başkanlık için İran Cumhurbaşkanından daha deneyimli olduğunu söyleyebiliriz! “Mozambik Bilim Akademisi 2009 yılında Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın görevlendirdiği bir komite tarafından oluşturuluyor.”
Dünya bilimi, bizim Akademi’nin başına gelenler üzerine daha yeni yeni bilgileniyor. Nature kısaca yasa değişikliğini duyurdu.. Bilim dünyasının diğer ünlü dergisi Science de kulaklarını Türkiye’ye dikti, ne oluyor diye sorup duruyor. Önümüzdeki günlerde epey bir gürültü kopacak gibi. Hükümet, büyük bir yanlış yaptı. Ama bundan geri döneceklerini hiç sanmıyorum. Umarım yanılırım! Merak ettiğim bir nokta da, Akademi’nin alacağı kararlarda fire verecek mi, kimleri verecek.. Gazetelerde de “TÜBA’nın öteki yüzü” makaleleri yazan, Tayyip Erdoğan Akademisi’ne kapağı atmaya hazır insanlar ortaya çıkmaya başladı.

NÜKET YETİŞ’İN 8 MAKALESİ
TÜBİTAK eski başkanı Nüket Yetiş’in Avrupa Bilimler Akademisi adlı örgüte üye olduğunu ve CV’sinde 70 bilim araştırma çalışmasını ilan ettiğini duyurmuştuk ya.. Derin Orhon merak etmiş, “Web of Science  veri tabanı esas alındığında – ülke yayınlarının ve bizlerin akademik performaslarının değerlendirilmesinde esas alınan veri tabanı-  Yetiş’in 8 yayını gözüküyor”, diyor.
* Üçü, mesleki dergilerde yayınlanmış makale; İlki 1981; ikincisi 1997; üçüncüsü ise 2006 yılında yayınlanmış. Bunlardan birine 4 biri de 1 atıf almış, yani toplam 5 atıfı var. Yani bütün atıflarını (!) bunlara almış.
* İkisi Nature dergisi editörüne gönderilmiş birer sayfalık mektup; ironik olarak 2.ci mektubun başlığı : “Turkish research council is proud of its independence”.. (Yani “TÜBİTAK, bağımsızlığından gurur duyar..”) Ayrıca bir tane konferans bildirisinin özeti; ve iki tane de konferans bildirisi..
Belki merak edenler vardır, diye duyuruyorum.
***
Bir de Avrupa Bilimler Akademisi (ABA) üzerine bir kaç söz. “Sol” Portal’da da bu akademi üzerine kısa bilgi verilmişti. Bu akademi, AB 5. Çerçeve Programı sırasında kurulmuş. 2002 yılında Nature’da yayımlanan bir haberde bu “Akademi” araştırılmış. Bazı NOBEL almış insanlarına mektup göndermiş ABA: “Dünyanın en saygın bilim insanlarından birisiniz, sizi bizim Akademiye üye yapıyoruz, 115 dolar üyelik ücreti gönderiniz..” Onlar da Nature’a sormuşlar, yahu bu neyin nesi diye.. Brüksel’de kiralık bir ofisi var. Her yıl bir takım madalyalar dağıtmakla meşgul. Ünlü akademilerin yöneticileri “bu akademinin varlığı bizim için yeni” diyorlar, yazıda.
 “Sol” diyor ki: “15 Mart 2007 tarihli bir Nature makalesinde ise tartışmalı bilim akademisinin kurucularından olan jeofizikçinin Avrupa araştırma projelerinde finansal usulsüzlük iddiası ile itham edildiği yazıldı.
Üyeleri arasında Türkiye’den Celal Şengör ve TÜBİTAK eski başkanı Namık Kemal Pak da var.. Bence bu iki dostum da istifalarını göndersinler!.. Gelecek Cuma bakalım neler olacak!

1 yorum: