Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

6 Aralık 2015 Pazar

TÜBİTAK 50 bin Kitabı Yok mu Etti?!

CBT Gündem, Sayı 1498, 4 Aralık 2015



Haberi Hürriyet “patlattı”, dehşet vericiydi, yok böyle bir şey yapamazlar derken konu 50 bin kitabının toplandığı haberiyle sürdü. Olay Yeniçağ gazetesinde yayımlanan bir köşe yazısıyla gündeme geldi. İngiltere’den bir dizi olarak alınarak çevrilip TÜBİTAK’ın bastırdığı kitapların bazılarında, Hıristiyan bayramları vb. ile ilgili, çocukların izlemekte zorlanacağı bazı örnekler olduğu gibi bırakılmış. Yazar da bunları görünce milli kültürümüze aykırı bu kitapların neden basıldığını sormuş.
TÜBİTAK başkanı da, haklısınız bunları toplayıp “yerlilik- milli kültürümüze uygunluk” kriterlerine göre yeniden gözden geçireceğiz” demiş. Olay 50 bin kitabın toplanıp yok edildiği haberine gelip dayandı.
Kitaplar yok edildi mi bilmiyoruz. Konuyu çok yakından izleyen ve bu kitap yayınının da bir zamanlar içinde olan Prof. Ali Alpar (Bilim Akademisi Derneği Başkanı) ile görüştüm. Alpar, “aslında bu dizi kitapları çevrilirken, yabancı kaçacak konular yerlileştirilebilir, düzeltilir ve basılırdı”, dedi.
Haklı, bir bardak suda kıyamet koparmak buna denir. TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, umarız akli davranır, kitapların yeni baskılarında bir düzeltme yapılır..
Fakat, kitapların “yerlilik- milli kültüre uygunluk” açısından gözden geçirileceği, bu kriterlere uymayanların yok edileceği vb. gibi açıklamalar mide bulandırıcı. Tabii ortalık, evrim konusunu işleyen kitapların da ortadan kaldırılacağı söylentileriyle karıştı. Böyle bir şey var mı?
***
Bilim bir bütündür, çağdaştır ve çağdaşlıktır. Bilimsel bilgiyi rehber almayan ülkelerin gidecekleri yer, dünyadan düşmek ve sömürge olmaktır. Ülkeyi ve kitapları, bilim mi din mi çatışmasının içine sokmak kadar vahim bir yakın geleceği düşlemek bile istemiyorum.
TÜBİTAK geçmişte büyük hizmet yaptı popüler bilim kitaplarını yayınlayarak. AKP içinde bazı aklı evvellerin “vay evrim yazısı haa..” kaba sabalığı ve küstahlığı ile olaya yaklaştığını ve Bilim ve Teknik dergisinde yasaklamalara gidecek kadar bu ülkenin geleceğini hançerlemeye kalkıştığını biliyoruz..
TÜBİTAK Başkanı, “yerlilik milli kültüre uygunluk” derken, İslami inançlarla çeliştiklerini düşündükleri kitapları, bilgileri yok etmeyi mi düşünüyordu? Bu konudaki varsayımlara ve şüphelere bir açıklık getirse iyi olur.
TÜBİTAK zaten özellikle yetişkinler için yayımladığı, onlarca baskı yapan ve yüzbinlerce satılan popüler bilim kitaplarından çoğunu artık basmıyor. Böylece aklı evvel İslami çevrelerin eleştirilerinden belki kurtulmuş oldu! Bu kitapları serbest bıraktı ve piyasada bazı yayınevleri bu çevirileri basıyor. Ali Alpar “ama bu önemli dizi parçalanmış, bozulmuş oldu” diyor.
Bir de, TÜBİTAK basınca popüler bilim kitapları okullara daha rahat giriyor ve bugün ülkelerin temel zenginlik kaynağı olan bilim konuları gençler arasında yaygınlaşıyordu. Bu yaygınlığa önemli bir darbe vurulduğu aşikar..
Bilimi, bilimsel düşünceyi, buna bağlı olarak teknoloji geliştirmeyi dışlayacak her tutumun, ülkenin geleceğine büyük darbeler indirmekle eş anlamlı olduğunu bilelim. Bu “kesin bilgi”dir...

YARIN İKİ BİLGE KONFERANSINA ÇAĞIRIYORUZ
Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş yerleşkesinde düzenlenen İki Bilge, Bozkurt Güvenç ve Doğan Kuban konferanslarının dördüncüsünün, yarın 5 Aralık Cumartesi günü saat 17.00-19.00 arasında  Bilim, Teknoloji ve Çağdaşlık teması üzerine yapılacağını duyuruyoruz.
Gençleri, üniversiteli öğrencileri bekliyoruz, ana baba herkes davetlidir, giriş ücretsizdir, soru sormak serbesttir ve konferanslar halka yöneliktir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder