Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

12 Aralık 2013 Perşembe

1) PISA: Değişen Bir Şey Yok / 2) Üniversite mi Dediniz?

CBT Gündem, sayı 1394, 6 Aralık 2013


Hiç bir gelişme ve iyileşme beklemiyordum, bunu da yazmıştım,  eğitimin- öğrenimin ulusararası başarısını ölçen PISA 2012 son araştırmasının açıklanan sonuçları da aynen bunu gösterdi. Baktığınızda öğrencilerimiz matematik, fen ve okuma/anlamada puanlarını biraz düzeltmişler, ama bütün ülkeler bizden daha iyi düzelttikleri için, ülkeler sıralamasında çok şükür allaha, bir kaç basamak gerilemiş görünsek de puanımızı arttırdık diyecekler!!!  2009 araştırmasında 41.sıradayken, 2012 araştırmasında, 448 genel puanla 45.sırada olduğumuzu görüyoruz. Türkiye üç soruşturma alanında puanını arttırdı ama genel sıralamada düştü.. Matematik, fen ve okumada puan arttırımı da yeni değil; Türkiye soruşturmaya katıldığı 2003’ten bu yana puanını yüzde 2-3 arttırıyor, ama en geri ülkelerden biri olma konumundan kurtulamıyor. Bu araştırmanın 15 yaş öğrencilerini kapsadığını, 65 ülkeyi kapsadığını, bu ülkelerin dünya ekononomisinin %80’ini oluşturduğunu belirtelim.
Özetle eğitim sistemimiz, çok şükür ki, felaket derecesindeki yetersizliğini ve yeteneksizliğini koruyor!! Aman Allah nazardan saklasın! Durum şöyle:
Genel: 45.
Matematik becerisi: 44.
Okuma–Anlama becerisi 42.
Fen Bilgisi becerisi 43.
İleriki sayılarımızda ayrıntılı olarak yer vereceğimiz PISA araştırma sonuçlarında, Çin bölgesinin müthiş yükselişini görüyoruz.. Şangay-Çin, Singapur, Hong Kong-Çin, Çin-Tayvan ve Kore, başarıda ilk sıraları yüksek puanlarla paylaşmışlar. Türkiye ise her zamanki gibi OECD ülkelerinin ortalamasının son üç ülkesinden biri olma özelliğini korudu. Şili ve Meksika, OECD ülkesi olarak bizden daha kötü durumda.
Öğrencilerimiz, PISA matematikte en kolay 1. ve 2. basamak sorularında müthiş başarılılar!  Karmaşık ilişkileri problemlerin bulunduğu 6.basamakta başarılı öğrencilermizin oranı ise %1..  5. Basamak’ı katarsanız %5,9’ bulabiliyoruz ancak. Ama merak etmeyin, Fen bilimlerinde ve okuma/kavramada da 6.ve 5. Basamak toplam öğrenci oranımız %5’in altında..
Şanghay’lı öğrencilerın ise %30,8’i 6.Basamakta bulunuyor! Farka bakar mısınız!
Okuma becerilerinde en üst basamak olan 6.’da öğrenci oranımız %1’in altında.. 5.basamaktaki öğrencilerimiz %2’yi zor buluyor.
Fen bilgisinde de durum değişmiyor: Basamak 5 ve 6’daki öğrenci oranımız %3.
***
Bu yaş gurubu öğrenciler dershane kuşları aynı zamanda! Dershanelerin Türkiye’de matematik, fen ve okuma becerilerinde genel düzeyimize ne katkıda bulunmuş diye de sorabilirsiniz! Koca bir hiç!
Şimdi iyi ortaokul ve liselere girmek için sınavlara giren öğrencilerimize yöneltilen soruların üçte biri, din soruları! Böyle sürerse, her üç alanda da düzeyimizin daha da düşeceğini öngörebiliriz...

ÜNİVERSİTEYE BAKIN
Tunceli’de üniversitesinde Edebiyat Fakültesinde bir kadro açılıyor. İsmi lazım değil, Arap dili ve kümltürü okumuş Gürcistan’da eğitim bilimlerinde doktora yapmış birisi başvuruyor. Değerlendirmeyi yapan kurul, kurallarımıza uygun değil, diye adayı reddediyor. Ama Rektör bey Durmuş Boztuğ, uygundur diye atamasını yapıyor. Aynı Rektör,  ODTÜ felsefe okumuş, Paris Sorbonne’da  yüksek lisans ve doktorasını yine Avrupa’da bir üniversitede yapmış bir parlak adayı ise Felsefe bölümüne “uygun değil” diye almamış. Bu son aday Kürt ve Alevi imiş (Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberi, Milliyet)..
Üniversitelerimizin ne hale düşürüldüğünü anlatacak sıradan örneklerden biri..

Tabii, ben kimlerin bu atamları yaptığına bakarım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder