Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

16 Mart 2013 Cumartesi

Pekünlü İçin Türban İdamı / Bilim Dünyasında Kadınlar


CBT 1356, Gündem, 15 Mart 2013
Bilim Dünyasında Kadınlar
Bir iletişim şirketimiz kızlarımıza yönelik bu kez yeni bir eğitim girişiminde bulundu ve kızlarımızı fen eğitimine yöneltecek bir destek-program başlattı. Umarım çok iyi yürütülür ve yüz güldürücü sonuçlar alınır..
Nature dergisi 8 Mart nedeniyle bilim dünyasında kadınların durumunu inceleyen bir dosya-rapor yayımladı. Diğer kaynaklardan da yararlanarak, bu raporların bir kısmının özetini sayfalarımızda okuyacaksınız. Burada ise, bilim kadınlarının dünyadaki durumu ile ilgili üç grafik yayımlıyoruz. Avrupa ülkelerinde bilim doktorası sahibi olanlar arasında kadınların %63 ile en yüksek olduğu ülke Litvanya, Hollanda ise %29 ile en düşük ülke. Mühendislik ve fen bilimlerinde kadın doktora sahiplerini sayısında/oranında neredeyse düzenli bir yükseliş olduğunu ve %45 oranına yaklaştıklarını görüyoruz. Ama profesörler arasındaki kadın oranı oldukça düşük kalıyor.. 
Türkiye’de akademik kariyer yapan kadınların oranı ise %40 gibi yüksek bir rakama ulaştı.. Bilim dünyası, kadınlar için epey bir kurtuluş, özgürlük, kendilerini kanıtlama ve toplumda istedikleri noktaya ulaşma alanı.. Zorluklar yok mu, var tabii, bazen dizboyu.. Hepsine bol şans diliyoruz.
PROF. RENNAN PEKÜNLÜ İÇİN

Ege Üniversitesi emekli astronomi profesörü Rennan Pekünlü, derslerine türbanla giren bir öğrencinin fotoğrafını çektiği ve rektörlüğe bildirdiği için, öğrenci tarafından “dersten engellendiği” savıyla mahkemeye verilmişti. Mahkeme Pekünlü’yü mahkum etti. Tabii dava Yargıtay’a gitti. Yargıtay savcısı da 2 yıl 1 aylık cezanın onaylanmasını istedi..
Üniversitelere türbanla girmek siyasi partiler arasında bir uzlaşma sonucu serbest bırakıldı. Böylece türbanla üniversiteye girmeyi yasaklayan Anayasa Mahkemesi’nin kararı, fiilen uygulanmıyor. Fakat, Anayasa Mahkemesi kararı ortadan kalkmış, inkar edilmiş, başka bir kararla yer değiştirmiş değil! Dolayısıyla üniversite öğretim üyeleri, isterlerse, Anayasa Mahkemesine dayanarak, türbanlı öğrencileri “yasayı çiğniyor” diyerek rektörlüğe şikayet edebilirler. Kaldı ki, fotoğrafı çekilen öğrenci, yine de derslere girmiş, yani fiili bir engelleme hiç yok!
Yasadışı, hukuksuz bir keyfi uygulama ile karşı karşıya Rennan Pekünlü.. İlginç olan, hem mahkemece hem yargıtay savcısınca bu durum bilinmesine rağmen, Pekünlü’yü hapse atmaya çalışıyorlar.. İçinde bulunduğumuz hukuki durum budur, bu tam bir hukuki, siyasi rezilliktir..
Siyasi partilerin yapması gereken, Anayasa Mahkemesi’nin kararını geçersiz kılacak yeni bir hukuki durum yaratmaktır.  Türbanı üniversitede resmen suç olmaktan çıkartan bir hukuki durum yaratmadığınız sürece, Pekünlü’ye hiç bir ceza veremezseniz; verirseniz Anayasa’yı, yasaları, hukuku çiğnemiş olursunuz.. Diyeceksiniz ki, bu iktidar döneminde ırzına geçilmemiş hukuk mu kaldı! 
Evet kalmadı, Başbakan yardımcısı Bozdağ bile, türban konusunda hukuki bir yasak yok, sadece idari düzenleme var, o da kalktı, diye konuşabildiğine göre! (Konunun hukuki durumunu merak edenler Bülent Serim’in şu yazısına bakabilirler: www.odatv.com/n.php?n=iste-6-maddede-turban-yasagi-0303131200 )
Sadece şunu diyebiliriz: Durdurun bu hukuksuzluğu!

Gelecek Cuma’ya kadar, hoşçakalın…

  
PROG. METİN ARIK ONURUNA
Prof. Dr. Metin Arık’ın 65. yaş onuruna 23-24 Mart tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde Uluslararası Yüksek Enerji ve Matematiksel Fizik Konferansı düzenlendi. Program şöyle: 23 Mart 2013, cumartesi Büyük Toplantı Salonu (Albert Long Hall), 10:00 Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu'nun açılış konuşması; 10:30 Müzik dinletisi
Popüler bilim konuşmaları: 11:30 "N'olacak bu evrenin hali?" İbrahim Semiz – 12:30 "Kristalografi: yüzey atomlarından kaplamalara": Mehmet Erbudak. Öğleden sonra: yüksek enerji fiziği konuşmaları: 14:30 Evangelos Gazis – NTU Atina; 15:00 Konstantin Zioutas – Patras Üniversitesi; 16:00 Ken Peach – Oxford Üniversitesi; 17:15 Alessandra Lombardi – CERN; 18:15 Ömer Yavaş – Ankara Üniversitesi. 24 MART 2013 – Pazar Rektörlük Konferans Salonu, matematiksel fizik konuşmalar: 10:00 Nihat Berker Sabancı Üni; 11:15 Jean Pierre Gazeau – Paris Üni; 12:15 Ali Mostafazadeh – Koç Üni; 14:15 Giovanni Landi – Trieste Üni; 15:30 Tekin Dereli – Koç Üni; 16:30 Anton Bovier – Bonn Üni. Ayrıntı: http://ma65.boun.edu.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder