Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

7 Mayıs 2012 Pazartesi

AKP: Aşırı Uç! Nasıl ve Hani Koşullarla İktidar Olur?


Artık olayın adını koymak zamanı geçti bile: AKP, demokrasilerde “aşırı uç”larda olan bir partidir. Bu tür partilerin normalde iktidara gelme olasılıkları yoktur.. Ancak olağanüstü koşullar “aşırı sağ uçta” böyle dinci ve totaliterliği ağır basan, toplumu kendi ideolojisine göre adım adım dönüştüren partiler iktidara gelebilirler.
RTErdoğan normal koşullarda başbakan olamayacak bir kimsedir.
Ama ilk yıllarda demokrasi havalarında horon tepti! Bu demokrasi horonları ülkeyi de aldattı, yakın çalışma arkadaşlarını da..
AKP, tüzüğüyle önce “demokratik mekanizma” kurdu. Çoğu kimse, “işte parti içi demokrasi” dedi. Ama Erdoğan bu tüzüğü, çoğunluk partisi olur olmaz bir kaç kez değiştirdi. “Demokrasi”yi attı, herkesi herşeyi kendine bağladı, börtü böcek dahil! Totaliter tek adam yönetimi kuruldu.
Çevresine topladığı demokrat, merkez sağ, gerçek liberal, biat etmeyen türden değerli insanlar birbir ayrıldılar veya dışlandılar.
***
Aslında, RTErdoğan’ın hiç bir zaman demokrat olamayacağı, okuduğu “minareler süngü, kubbeler miğfer..” politik savaş “şiir”inden de belliydi! İktidarın yanındaki sözde liberal yazarlar, ne olacak bir şiirden, insan hapis yatar mı, diye küçümsedi.. Oysa şiirin bütünü tam bir dinci kışkırtma ve tahrikti, normal bir politik kişi, böyle bir “şiirle” meydanlara çıkmaz... utanır.
Sonuçta, şeyhlerin dizi dibinde diz çökmüş bir siyasi figürün geldiği noktayı gözlüyoruz!
RTErdoğan, hem demokrasi havaları atarak, gerçekleştirmek istediklerini uzun süre gizleyerek, bunlardan hiç birini seçim ve parti programında göstermeyerek, aldatıcı bir kişilik sergiledi.
Demokratlar, Erdoğan ve çekirdek kadrosunun “gizli programı”ndan hep şüphe etti. Takiyyeciliğini gündeme getirdi. Onlar gizli gündemlerini uzun süre saklamayı başardılar. Ama yeri ve zamanı gelince küttt diye Meclis’e getirdiler yasalarını.. En sonuncusu eğitimle ilgili yasaydı, tiyatro da bunlardan biri..
Açık ve net olarak, artık totaliter zihniyetin hızlandırılmış bir program uygulamasını yaşıyoruz..
Şunu da görelim: İktidarın ceberrutluğu arttıkça, toplumda direniş de artıyor, bu direnişin total kontrolü mümkün değil... Çünkü toplum her zaman kendine yeni direnme yolları bulup çıkartır, binlercesini! 1 Mayıs ve Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anma toplantı, gösteri ve yürüyüşlerine bakın...
İktidar gösterilere karşı daha zalimce seçenekler arıyor, elektro manyetik dalgalar gibi! Kime karşı? Kendi milletine karşı! Hep böyle olmadı mı?
***
Yazının başındaki temel saptamayı unutmayalım. Dedik ki, aşırı uç görüşleri savunan bir partidir AKP ve normal durumlarda böyle partiler iktidara gel(e)mez. Parlamenter sandıktan genellikle merkezin hemen sağından ve solundan partiler çıkar.
AKP ve lideri, olağanüstü dönemin iktidar ürünüdür.
Nedir bu olağanüstü dönem? Merkez sağ partilerin bütününün ve tamamıyla çöküp yokolduğu bir süreç..
Ekonomik ve siyasal krizler, DYP ve ANAP ve liderlerini adım adım sıfırladı ve 2002 sonu seçimlerine girildi.
Peki neden Merkezin hemen solundaki CHP değil de, Erbakan’ın devamı Erdoğan ve AKP fırladı aradan?
Seçmen CHP’yi değil ama onun yerine Ecevit’i aradan iktidara tırmandırmaya çalıştı, bunu unutmayalım! Ecevit, bence yönetimiyle de iktidar olamadı! Seçmen bunu da gördü. Ayrıca, ABD büyük desteğini de, iktidara yöneldiğini gördüğü AKP’ye verdi.
İkincisi, ülkemiz bütün sağ iktidarlar ve askeri yönetimlerce hep muhafazakarlıştırıldı ve din bir politik alet olarak kullanıldı. Sağ-Sol seçmen oy aralığının en iyisinden yüzde 60-40, en kötüsünden yüzde 20-80/25-75 olduğunu unutmayalım! Bu durum, solun sürekli olarak askeri ve siyasi bombardıman altında tutulmasının bir sonucudur. Diğer nedeni de yakın zamana kadar ülkemizde seçmenin okulluluk yılının 4 yılda bırakılmış olmasıdır!
AKP, Erbakan’ın 2000 yılı öncesinin yükselişinin mirasına kondu. Üzerine ANAP ve DYP’nin oylarının yarısını ekledi 2002 seçimlerinde (yüzde 34). Sonraki seçimlerde de geri kalanlarını!
Merkez sağın Türkiyeyi çökertmesinin sonucudur AKP..
Yüzündeki maskeyi yırtıp atınca, ultra sağcı-dinci totaliter eğilimli bir yüz çıktı karşımıza!
---7 Mayıs 2012 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

1 yorum:

  1. Yazılarınızı beğenerek takip ediyorum. Popülizmden uzak, cesur, ve keskin yazıyorsunuz. Bir farklılığınız var.

    CHP konusunda uyarılarınızı da şu dönemde çok değerli ve gerekli buluyorum.

    YanıtlaSil