Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

31 Ağustos 2019 Cumartesi

Günde 238, yılda 87.000 kadın cinayeti


27 Ağustos 2019 Salı / Bilim ve Siyaset, Cumhuriyet

Cinayetlerin bir günlük ömrü var diyerek iki yazıyla konuyu kapatmak yakışık almaz. Okurlardan eleştiriler gelince, bazıları dinsel söylem- aydınlanma eksikliği üzerinde durunca bir de dünyaya bakalım dedim. Açtım Almanya’yı ve dünyayı.. Oralarda neler oluyor?
2017 rakamları var. Başlık: “Üç günde bir kadın eski- yeni partnerleri tarafından öldürülüyor. 2017’de 147 kadın, erkek terörüne kurban gitmiş. Ayrıca günde bir erkek karısını, eşini veya sevgilisini boğmaya kalkışmış. Aynı yıl kadınlar 140.000 bin kez şiddetli saldırıya uğramış, tecavüz, bedeni yaralamalar, ısrarlı takipler, cinsel saldırılar, özgürlük kısma, suça ve fuhuşa zorlama... bu rakamlar kayda geçenler, arka planda resmiyete yansımayan binlerce benzer olay var. Şiddet genellikle evlerde oluyor ve hemen her düzeyde gruplarda görülüyor. Alkol, para sıkıntısı ve psikolojik sorunlar ağırlıklı nedenler.
Almanya’nın nüfusu da 80 milyon kadar. Dolayısıyla olayın içinde yabancılar da var, ama bu rakamların üçte ikisi Alman vatandaşlarına ait. Yılda 30 bin kadın 350 kadın evinde bakım görüyor. 35 milyon Avro harcanıyor. Yetmiyor, 35 milyon arttırılacak.
Alman yetkililer şaşkın: “Almanya gibi modern bir ülkede tasavvur edilemez büyük bir rakam..” Yeni ve ağırlaştırılmış cezalara rağmen..

2017: Dünyada günde 238 kadın

Avrupa’da kadınlara karşı şiddeti önlemeye yönelik kuruluş olan Avrupa’da Güvenlik ve İşbirliği  (OSZE) örgütünün Combating violence against women (kadınlara karşı şiddetle mücadele) raporuna göre, tüm dünyada 2012’de 43.600 kadın ve genç kız, eşleri, eski- sevgilileri, aile bireyleri tarafından öldürülmüş.
Aslında bu rakam dünyada bir savaşın sonuçlarını gösteriyor.
Yine de 100.000 nüfus başına Avrupa’da öldürülen kadın sayısı düşük: 0,4. Bu oran mesela Honduras’ta 15; Rusya, El Salvador ve Güney Afrika’da 6... buna göre bizim oranımız 100.000’de bir kadın cinayete kurban gidiyor. Rakamlar ne kadar sağlıklı bilmiyoruz, mesela bizdeki yaklaşık 400 kadın cinayeti, olay sırasında ölen kadınları mı kapsıyor, veya olaydan bir kaç gün sonra ölen kadınları da kapsıyor mu.. Gördüğüm kadar kadın cinayetleri olayları sağlam tutulmuyor.
Alman istatistiklerinden başka bir veri kaynağı daha var..
Buna göre, Almanya’da öldürülen kadın sayısı 210. Ona eşlik eden diğer ülkeler: Fransa 142, İngiltere 128, Romanya 138, İtalya 109.. Finlandiya’da 11, İsviçre’de 22...
Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre 2017’de 87.000, günde 238 kadın bu bağlamda öldürülmüş.
Kadınlara yönelik bu cinayetler artık dünya literatüründe ayrı bir suç kategorisi olarak ele alınıyor ve “Femizid, Femicide” gibi bir kavramla tanınıyor. Bu kavramı da Güney Afrikalı aktivist Diana Russel 1976’da ortaya atmış.

“Ömür boyu nafaka”
Bu arada bazı erkek okurlardan biz de mağduruz, mesajları da geldi. Mesela bir okur, eski eşinin 17 yıldır kızını kendisine göstermediğini, görmek isterse icraya para yatırmak zorunda kaldığını, yatırsa bile göstenip göstermemek kadının keyfine kaldığını söyledi ve “yüzünü bile unuttuğum kadına hayat boyu nafaka ödeme”nin anlamını bana sordu! Evet çocuğunu kullananların sayısı az değil!
Adaletin, boşanma sonunda hemen her konuda düşmanlık ekmeyecek kararlar vermesi beklenir.
Ama ah.. sorun o kadar basit olsa...
Toplumda daha derin ve büyük bir kültürel değişim, kadının toplumsal rolünü ve karar verici konumunu çok daha baskın öne çıkartan değişim gerçeklemesi için çalışmalıyız..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder