Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

19 Kasım 2014 Çarşamba

YÖK’ten, “Konuşma Yasağı”na Açıklama

CBT Gündem, Sayı 1443


YÖK Başkan Gökhan Çetinsaya, biliyorsunuz, daha görev süresi bitmeden oradan Başbakanlığa alındı. RTE’nin kendisini pek sevmediği söylenir. RTE oraya sadık bir adamını atayacak... Başbakan’ın Çetinsaya’yı görevden almasının pek de yasalara uygun olmadığı tartışıladursun, Çetinsaya giderayak üniversitelere (devlet+vakıf) bir anımsatma duyurusu gönderdi.. 29 Ocak 20014’te YÖK Disiplin Yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri anımsatarak, bu konuya bir açıklama-düzeltme getirdi. Biliniyordur, ama elimize yeni geçtiği için yeniden sözünü edelim..
Anılan yönetmelik hükmünün amacı, akademik ve bilimsel araştırma veya tartışmaların yasaklanması ya da  öğretim elemanlarının çeşitli basın yayın organlarındaki tartışmalara katılmalarının veya akademik özgürlüklerin engellenmesi değil, yetkili olunmadığı halde ilgili yiikseköğretim kurumu adına kurumsal beyan ve  demeçler verilmesi ile ilgili olup, yüksek öğretim kurumlarımız tarafından söz konusu yönetmelik hükmünün bu çerçevede değerlendirilmesi  hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim..”
Aslında yönetmelik açıkça “yetkili olmadığın konuda” medyaya açıklama yapamazsın, diyordu. Çetinsaya bunu yumuşatıyor, “yetkili olunmadığı halde ilgili yiikseköğretim kurumu adına kurumsal beyan ve demeçler verilmesine indirgiyor.. Zaten medyaya konuşan akademisyenlerin hiç biri “üniversite adına” konuşmaz, kendi adına konuşur, kurum adına konuştuğunu düşünmek komik olur. Yani “işlevsiz” bir disiplin maddesi bu. Konuşan akademisyen için alt tarafı falan ünivresite öğretim üyesi diye yazar.
Bilmiyorum ama soruyorum: Acaba iktidar disiplin değişikliği ile gerçekten akademisyenlere “yetkili olduğun konularda sadece konuşabilirsin” diyerek bir sınırlama mı getirmek istedi de, pratikte bunun nasıl uygulanacağı konusunda Çetinsaya bir açıklama gereğini duydu?
Neyse, iş kapandı zaten, Çetinsaya da gitti. Bakalım Çetinsaya sonrası YÖK’ü iktidar, yani RTE Sarayı nasıl kullanacak..

***
Dergimizde yayımlanan yazılarla ilgili bir iki düzeltme yapalım. Veli Akarsu yazdı “CBT, 31 Ekim 2014, Sayı 1441'de yayımlanan, Bilim insanlarımzın başarıları adlı Sayın Prof. Dr. Bahattin Baysal'ın yazısında bir cümlenin hatalı olduğunu düşünmekteyim. Cümle şudur: “Prof. Dr. Yusuf Yağcı, Polimer bilim dalında yıllardan beri her ay 25-30 makale yayımlıyor.” Bu cümle hatalı olsa gerek..”
Akarsu haklı, Bahattin Hoca yanıt verdi: “Yazımdaki ‘her ay’ sözü yanlıştır. Doğrusu "her yıl" olacaktır. Bu vesile ile Prof. Yusuf Yağcı'nın yıllık yayın sayılarını inceledim : 2014: 21 yayın; 2013: 29 yayın; 2012 :24 yayın; 2011: 42 yayın; 2010: 31 yayın..”
***
Prof. Dr. Tayfun Uzbay CBT 24 Ekim 2014 Sayı 1440’da yer alan yazısında kullandğı tabloda bir hatayı düzeltiyor. “Kendi dalgınlığımdan kaynaklandı. Ülkeleri sıralayan tabloda Belçika hem 19. hem de 24. sırada iki kez yer almış. Doğrusu 24. sırada Brezilya'nın bulunmasıdır..”
***
Bu hafta bu kadar. Gelecek hafta, geçen sayıda yayınladığımız başarılı kadın bilimcilerimizle ilgili küçük bir düzeltme tablosu yayınlayacağız..

Gelecek Cuma yeniden birlikte olmak dileğiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder