Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

2 Ekim 2014 Perşembe

İki Kitap: Kayıp Sicil ve Paralel Hat

Kayıp Sicil: 
Epey zamandır masamın üzerinde duruyor, Soner Yalçın’ın Recep Tayyip Erdoğan’ın seceresini araştırdığı, siyasette nasıl yükseldiğini de içeren, neredeyse 7 sülalesini tanıttığı kitabı. Bu kadar çok bilgiyi toparlamak bile ciddi bir arşivciliği gerektirir, zaten Soner’in sevdiği bir iş! Bunu çok da başarılı yapıyor. RTE’lerin nereden geldiği, Osetyalı Gürcü mü, Malatyalı Kürt mü derken, Rizelilerin seceresinin anlatıldığı bir yerde, ilginç bir şekilde Bursalıoğlu adına da rastlamıyayım mı? Neyse bu başka bir mesele.. Babamın köyünde de çok sayıda Bursalıoğulları var.. Kimisi bizden kimisi değil..
Soner, RTE’yi çocukluğundan beri ve tüm ailesiyle, gölgesi gibi adım adım izliyor.. İslamcı gençliğin bir parçası olduğunda şöyle bir saptaması var: “İslamcılar düşman belleme konusunda dün olduğu gibi bugün de pep; hata yaptılar. Emperyalizmin piyonluğunu yaptılar..” Ünlü komünizmle mücadele derneklerini ve Amerikan emperyalizmine bayrak açan gençliğin üzerine saldırılarını anımsayın.. Soner, yer yer İslamcılığın tarihsel arka planına gidiyor, ve kültürel dar kalıplarını ortaya koyuyor..
Soner , RTE’ye iktidarın yolunu açan ekonomik yapının da adını koyuyor: Türkiye’ye 1980  askeri darbesi ve Özal ile dayatılan ve Türkiye’yi krizlere sürükleyen Yeni Liberalizm! 2001 ekonomik krizinin ürünüdür RTE! Soner, RTE’yi anlatan çeşitli kaynaklardan, mesela Mehmet Metiner’den (AKP milletvekili) alıntı yapıyor: “Politika onun için bir araç elbet. İslami devlete giden yolda sevap kazandıran bir uğraş.”.. Mesela ilk yıllarda kadınların seçilme hakkına karşı çıkıyor.. Kürtaja da..
Bu arada Soner sık sık RTE’nin hayatındaki abartılı yanlışlıkları da düzeltiyor.. Ve Erdoğan gibilerin “çoook baskı gördük..” laflarına karşı, hiç ezilmediklerine hep korunduklarına işaret ediyor.. RTE’nin hastalıklarından giriyor, servetinden ve mahkemelerinden ilerliyor ve ona siyasette yükselme kapılarını açan ve iktidarı teslim eden Deniz Baykal’dan çıkıyor..
Tabii,  hikaye uzun.. İktidara gelişinde ABD’nin özel rolü ve ilişkileri de epey tutuyor.. Soner Yalçın tarzı bir Erdoğan kimliği.. Okuyun, bugünkü RTE’nin muhteşem muktedirliğinde geçmişinden önemli izler bulup çıkartırsınız mutlaka.. Kırmızı Kedi yayını..

Paralel Hat

Okurlarımız çok yakından tanır İlhan Taşçı’yı. Özellikle hukuk –yüksek yargı alanından yaptığı çarpıcı haber ve arka plan kulis bilgileriyle, Cumhuriyet’ten yazıları eksik olmadı Taşçı’nın.. Cumhuriyet kitaplarında Adalet ve yüksek yargıda politik düzenbazlıkları ve hukuksuzlukları işleyen kitapları ve bir de 2012’de yazdığı bir romanı var.. Şimdi ise, Karşı gazetesi macerası ve gazetenin kapanması sonucu, çalışmayan bir arkadaşımız.. İşsiz kalınca fırsat bu fırsat, ilginç bir kitapla karşımıza çıktı birden: Paralel Hat, “dinlemeler” ve AKP-Cemaat kapışması..
Türkiye’nin bir “dinlenenler cumhuriyeti”ne dönüştüğünü biliyoruz... İktidar olsun iktkidara ortak olsun herkesin birbirini dinlediği ve elde etitği bilgileri de birbirine karşı siyasi bir silah olarak kullandığı bir “Telefon Cumhuriyeti” adeta.. İlhan, 2010-2014 arası dinlenenlerin sayısının 866 bine ulaştığını belirtiyor.. Tabii, dinleme politikası, İktidar-Cemaat çatışması başlayınca birbirini dinlemeye dönüşüyor, RTE’nin oğluyla paraların sıfırlanması üzerine telefon konuşmaları noktasına varıyor.
İlhan, bu dinleme meselesinin “perde arkasına” uzanıyor kitabında.. kayıtlar ve belgeler “ışığında, kimin kimi nasıl dinlediğini, dinlemelerin ses havuzunda bekletilip zamanı gelince nasıl kullanıldığını, dinleme kararı veren mahkemelerin nasıl yanıltıldığını resmi kayıtlardan” izliyor..
Tabii hikayesi bütün dinlemelerin merkezi olan Telekominikasyon İletişim Başkanlığı’nın adeta gizlice, Bakanlar Kurulu’ndan ve Meclis’ten geceyarısı kaçırılan bir torba yasa ile bizzat RTE’ye bağlı kurulmasıyla başlıyor... İlhan diyor ki, kapıcısına kadar bütün atamalarını gerçekleştiren de bizzat RTE!
Ve dinlemelerde merkezi bir “sinir” isim: Basri Aktepe! Teknik Daire’nin başına getirilir.. TİB’in ilk başkanı savcı Fethi Şimşek.. Binali Yıldırım’ın ve İbrahim Şahin’in önemli rolleri!  Biliyorsunuz Binali bey, eğer bir suçunuz kuşkulu işleriniz yoksa dinlemelerden neden korkuyorsunuz diyen kişi aynı zamanda!
Taşçı, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı kimin elindeyse, Türkiye’de güç ondadır, saptamasıyla, buraya kimlerin nasıl getirildiğini izliyor ve tabii ki karşımıza ünlü bir isim çıkıyor, sicili en düşük polis Ramazan Akyürek en hızlı yükselen kişilerden biri.. Ve bu kişinin ilginç ilişkilerinin, Trabzon’da işlenen büyük ve siyasi kriminal olaylarda ortaya çıktığını biliyoruz.
İlhan, Ergenekon’dan tutun, RTE’nin oğlu ile konuşmalarına ve Cemaat- RTE çatışmasına varıncaya kadar pek çok konuya, dinlemeler açısından yaklaşarak olayların anlaşılmasına yardımcı oluyor..  Heyecanlı! İlhan’ın kalemine sağlık, size de okuyun diyorum.. Kırmızı Kedi yayını.
---21 Eylül 2014, Pazar / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder