Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

25 Ekim 2014 Cumartesi

Bilimsel başarı Listesi: İlk Düzeltme Listesi/ Genç Bilim Kadınları”na destek

CBT Gündem, 1440, 24 Ekim 2014


Bilim insanlarımızın başarımları üzerine yaptığımız yayında, gelen yeni bilgiler ve düzeltmelerle, doğruya daha yakın bir liste oluşmuş durumda. Fakat listeyi bir hafta daha bekletiyoruz… Bu arada, sadece  bilim kadınlarımızın başarımı üzerine yeni bir yazı da yayını bekliyor. Bunu da haber verelim.. Prof. Mehmet Doğan, öncelikle kısa bir düzeltme yazısı gönderdi. Bu yazıyı yayımlıyoruz:
“Düzeltme Tablosu ve Açık Özür: Kişisel olarak yakından tanıdığım ve çok takdir ettiğim, ülkemizin adını uluslararası bilim çevrelerinde en çok duyuran, şimdiye kadar yayınladığım listelerin hepsinde liste başı olan, ülkemizde yaşayan en değerli bilim adamlarımızdan ikisinin de aşağıdaki düzeltme listesinde olması beni çok üzdü. Her iki bilim insanımızın da makaleleri 10000 üzeri atıf almış, bilime katkıları çok büyük. Ülkemizi yurt dışında da başarıyla temsil eden iki bilim adamımıza teşekkür borçluyuz, onları tanımaktan mutluyum.
İkisi de ülkemizi bilimde daha ileriye ve refaha taşıyabilecek konularda araştırma yapan Bilkent Üniversitesinin “UNAM” ve NTAM adlı geleceğin teknolojisini geliştiren araştırma merkezlerinin kurucu müdür ve kurucu başkanları.. bu iki değerli bilim adamımıza ait bilgileri tabloya geçirirken en önemli veriyi yani h-sayısını tamamen kişisel hatamla sehven ters yerleştirmişim, yani birine 58 yerine 47 yazmışım, öbür değerli bilim insanımızın 47 olan gerçek sayısı yerine de yine sehven 58’i yazmışım. Dünya bilim çevrelerinin en saygın dergisi “Science” da 2006 yılında yayınladığı Plasmonic başlıklı tek isimli makalesi, günümüze kadar 1781 atıf alarak ulaşılması güç bir rekorun da sahibi olan Ekmel Beyin hizasına yazmışım. Her iki değerli bilim insanımızdan ve okuyuculardan bu yanlışlık için özür diliyorum.”

Tablo, Ek Liste düzeltmeleri 1- Bize ulaşan bilimcilerimizin yayınları ve değerlendirilmesi (10 Ekim 2014 tarihinde verdiğimiz tabloda önemli düzeltmeler)
Yayın yapanın Adı         
Bilim Dalı
Toplam yayın sayısı
En çok atıf  alan 3 yayına atıf  sayısı
Toplam Atıf-Self dışı atıf
h -Değeri
Salim Çıracı
Fizik-Elektr
263
504-429-249
10213-9062
58
Ekmel Özbay
Elektronik
503
1781-456-292
10336-8867
47
Dursun Saraydın
Kimya P
68
99-94-64
1726-1371
25
Meral Topçu
Tıp
163
203-157-153
2378-2328
     24
Haluk Özen
Tıp
282
82-76-70
2230-2143
24

Bu başarı listesi yayını üzerine şüphesiz tartışmalar var. Prof. Tayfun Uzbay’ın değerli katkısını, iç sayfalarımızda bulacaksınız.
***
Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü Cezaevine girecek   
Prof. Kayhan Kantarlı’nın notu var: Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü’ye “türbanlı öğrencinin eğitimini engellediği gerekçesiyle” verilen kesinleşmiş 2 yıl 1 aylık mahkumiyet kararının infazı 20 Kasım 2014 günü başlayacak. Yargıtay onayı ve "Anayasa'ya aykırılık ve adil yargılama hakkının engellendiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı itirazın reddedilmesinden sonra AİHM'ne götürülen, fakat henüz görüşülmeyen kararın infazı Prof. Pekünlü'nün sağlık sorunları nedeniyle iki kez ertelenmişti. 
Pekünlü'ye aynı gerekçeyle açılan davalar bitecek gibi değil. İnfaza kalan bu ilk dava ederken hiç şüphesiz dinci çevrelerin yönlendirmesiyle 4 kişilik başka bir türbanlı öğrenci grubunun şikayeti üzerine savcılık, ikinci bir dava daha açmış fakat ilk duruşmada yargıç "rektörlükten izin alınmadan açıldığı için" dosyayı EÜ rektörlüğüne göndermişti.
***
“Genç Bilim Kadınları”na destek
L’Oréal Türkiye’nin UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ile birlikte 11 yıldır sürdürdüğü “Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları' programına 2015 için başvurular başladı. Haberi veriyoruz: “26 Aralık’a kadar sürecek başvurular sonrasında projeleri seçilecek 6 genç bilim kadını; L'Oreal Türkiye'den 15'er bin dolar değerinde birer yıllık araştırma bursu kazanacak. Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimleri alanlarında araştırma yapan üçer genç kadın araştırmacı seçilecek.
Burs için hak kazanacak adaylar, akademik özgeçmişleri ve gerçekleştirmek istedikleri araştırma projesinin önemi, niteliği, bilimsel yeniliği ve bilime yapacağı katkı ölçüt alınarak Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimleri seçim komiteleri tarafından belirlenecek, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu jürisi tarafından onaylanacak.
2003 yılından bu yana 70 genç Türk bilim kadınına destek verildi. Proje ile kadınların bilime olan katkısını artırmak ve bilim kadınlarına dikkat çekerek toplumsal farkındalık uyandırmak hedefleniyor. Bilim dünyasına destek olunması ve bilim insanlarının güçlendirilmesi de projenin amaçları arasında. Başvurularda, araştırma konularının bilimsel yeniliğinin olması ve bu araştırmaların bilime sağlayacağı katkı ölçüt alınıyor. Bilimsel yetenekleri kanıtlanmış ve doktora derecesine sahip olan 40 yaşından gün almamış T.C uyruklu tüm genç bilim kadınları burs programına başvurabiliyor. Bursa başvurmak isteyen bilim kadınları gerekli belgeler, başvuru formu ve program hakkında geniş bilgilere www.loreal.com.tr internet sitesinden ulaşabiliyor.
***

Düzeltme ve özür: Geçen haftaki dergimizde Aziz Sancar ile ilgili yazının son cümlenin bir kısmı kapalı kaldı. Tamamı şöyle: “Dr. Halil Kavaklı (Koç Üniversitesi) ve Dr. Nuri Öztürk (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü) sirkadiyen saat üzerinde kendi çalışmalarını sürdürmektedirler. Türkiye’yi sirkadiyen saat araştırmalarında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri yapacaklarından eminim.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder