Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

13 Ocak 2013 Pazar

Siyasete Öğütler: Üniversiteler Arı Kovanıdır


CBT Gündem, 11 Ocak 2013, Sayı 1347

Hem Bilim ve Teknoloji Bakanlığın olacak, hem Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nu düzenli toplayacaksın ve devlet ve kurumlara hedefler koyacak ve görevler vereceksin, ekonomide üretimin teknoloji düzeyini yükseltmeliyiz diyeceksin... 
Ama hem de üniversiteleri karşına alacaksın.. Bu olacak iş değil. Üniversitelerle, akademisyenlerle, öğrencilerle sürekli çatışma politikası izleyen bir iktidar, başını sürekli arı kovanına sokuyor demektir..
Arı kovanında acaba ne var diye merak edilmez, orada arıların olduğu bütün insanlığın ve tarihin belleğinde kayıtlıdır. Bazı şeyleri merak ederek yeniden öğrenmeye kalkmak, öğrenme /bilme özürlüğü ile açıklanabilir ancak.. İnsanlık artık “bilgi” olarak elinin altında kullandığı herşeyi, bu iktidar gibi, acaba diyerek yeniden öğrenmeye kalksaydı, bir milim ileriye gidemezdik. Hergün ve herkes herşeyi yeniden öğrenmek zorunda kalırdı.. Şükür ki dünyada durum çok büyük çoğunluk için böyle değil.. İnsanlığın belleğindeki bilgi v deneyimleri alıyorlar ve kullanıyorlar..
Geçen sayımızda Celal Şengör’ün yazısında, bellek tazelemiş, ABD’de 1964 yılında siyahların barışçı gösterisini kanla bastıran eyalet polisinin büyük tepki çektiğini ve ertesi yıl siyahlara eşit oy hakkı tanındığını okumuştuk. 
Bu sayımızda ise Mehmet T. Yılmaz, bu bellek tazelemeyi 1200’lerin Paris’inde başlatıyor. Akademisyenlerle öğrencilerin polise karşı kurduğu barikatlarda verilen savaşın, akademik özgürlükle ve evrensel üniversite kazancı ile sonuçlandığını okuyoruz. Biz dünü bile unutuyoruz: Başbakan’ın ziyaretinde, polisleri 2010’de gittikleri Boğaziçi Üniversitesi’nde de ODTÜ benzeri olaylara neden olmuşlardı!
Yarın da, üniversite, akademisyen ve öğrenciler üzerinde iktidarın büyük baskısına karşı protestonun ilk büyük provası Ankara’da gerçekleşiyor.
***
Bugün dergimizde araştırma görevlilerin sorunları ve karşı karşıya kaldıkları haksızlıklar üzerine Oğuz Oyan’ın yazısını okuyunuz. Bu konuyu umarım haftaya ben de yazacağım.. Tartışma sayfamızda, Bozkurt Güvenç’in mektubuna da dikkatinizi çekeriz.
Bilimde 2013’te beklentiler ve bilimin çok temel bazı soruları üzerine uzun süreçleri gerektiren konular da, ilginizi bekliyor...
***


TÜBİTAK Bilim Ödülleri
TÜBİTAK’ın Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Çankaya Köşkü’nde törenle verildi.  Bilim ödülü alan akademisyenler Prof. Dr. Z. Özlem Keskin Özkaya, bu alanda ödül alan ikinci kadın akademisyen olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Prof. Dr. Hasan Tayfun ÖzçelikTürkiye'nin binlerce yıllık tarihi, toplum yapısı ve gelişmişlik düzeyiyle genom bilimleri alanında insanlığa büyük hizmetler verebilecek önemli ve kritik bir konumda” dedi. Prof. Dr. Şakir Ziya Öniş, ekonomiyi sosyal bilimlerin parçası olarak gördüğünü ve çalışmalarında sosyal bilimlerin sınırlarını zorlamaya çalıştığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında “insanlık tarihinin bir anlamda bilim teknoloji ve yeniliklerin tarihi olduğu, çağların ve dönemlerin açılıp kapanmasına bilim ve teknolojideki ilerlemelerin damgasını vurduğunu, bilim ve teknoloji alanının milletlerin geleceği olarak görülmesi, kaynaklar ile önceliklerin de buna göre belirlenmesi gerektiğine” belirtti. 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen bu ülke aynı zamanda dünyanın en iyi üniversitelerine, en iyi araştırma merkezlerine, en iyi akademisyen ve bilim insanlarına da sahip olmayı hedefliyor demektir," dedi. Ancak üniversitelerin fen fakültelerinin kapatılmasını söyleyen de kendisiydi (bu konuyu ayrıca yazacağız). 
TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak “ARGE ve inovasyon şart. Gelişmişlik açısından Türkiye Cumhuriyeti'nin geldiği noktaya gelip de kısa yollarla burayı aşan, ARGE ve inovasyona önem vermeden bu merhaleyi aşıp gelişmiş ülkeler seviyesine çıkan bir ülke yok", dedi..
 Bilim Ödülü: Mühendislik Bilimleri: Prof. Dr. Z. Özlem Keskin Özkaya. Sağlık Bilimleri: Prof. Dr. Hasan Tayfun Özçelik. Sosyal Bilimler: Prof. Dr. Şakir Ziya Öniş
Özel Ödül: Mühendislik Bilimleri: Prof. Dr. A. Galip Ulsoy
Gelecek sayıda yeniden birlikte olmak dileğiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder