Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

1 Şubat 2017 Çarşamba

Referandum: Bir ihtimal daha var, o da ekonomi mi dersin..


“Tek adam olacak Türkiye uçacak” palavrası var ya... Türkiye yıllardır tek adam tek parti tek iktidarca yönetiliyor. “Başkanın adamları” ortalıkta, köşelerde, ekranlarda troller gibi bağırıp çağırıyor. Yalan yanlış, palavra ile yarattıkları sadece bir kirlilik. Gözlerini salt başkanlık bürümüş, uğruna her şey mübah.. En keskinlerinden biri, “şimdi bürokrasi var, o zaman olmayacak” demez mi? Bir de palavra sıktı, “bir şirket kuracaksınız 127 imza gerekiyor..”
En büyük yalanlardan biri, salla gitsin ekranda! Yani şirket kurmak için Başkan’a mı başvuracak insanlar? Emekli olmak için? Ekranda atmasyon şampiyonluğu yapmak kolay.
Bürokrasi demek devlet demektir. Devlet mi kalkacak Başkan gelince! RTE şimdiden sarayında binlerce kişilik bir bürokrasi, devlet aygıtı daha kurdu!
RTE bir emir veriyor, bakanlar (ve tüm kuruluşlar) hemen yerine getiriyor. Tek adam olarak yönetiyor, hoşuna gitmeyen Başbakanı bile istifa ettiriyor. Ve bu tek adam tek iktidar döneminde Türkiye neredeyse batmış durumda!
İkidar ekonomik göstergelerde güzelleştirme, makyajlama dönemine girdi. Bu bile kötü gittiğinin siyasi göstergesi: Bugüne kadar buna ihtiyaç duymuyorlardı. Şimdi ise TÜİK örneğin enflasyon sepetinde yiyecek harcamalarının ağırlık oranını düşürerek, enflasyonu da düşük gösterme yoluna gidiyor. Böylece hem kamuoyunda bir aldanma var hem de enflasyona göre yapılacak maaş vb zamlarını da düşürüyor.
Şimdi işsizlik oranında da artışı saklama konusunda başarılı bir işlem beklentisi içindeyiz!

Dolar sayesinde iktidar!

Para suyunu çekti, yıllardır dışarıdan gelen para ile Türkiye’yi yönettiler: Tamı tamamına 530.7 milyar dolar dış kaynak girdi ve kullandılar (2003’den beri yıl yıl akan milyar dolarlara bakın: 7,1; 14,2, 37,3; 38,2; 45,3; 36,5; 9,2; 57,9; 64,3; 69,7; 72,2; 41,6; 11,2; 26 milyar $ (2016)
Para girerken, hiç de dolar teröristliği söz konusu değildi, ama bu paraı harvurup harman savurunca, yollar-köprüler, tüketim tapınaklarına bol keseden harcanınca, ekonomi tıkandı, para damlamaya – geri çekilmeye başlayınca, bu kez dolar teröristliği gündeme geldi!
Tabii bir de ülkenin mal varlıklarını satıp savurdular: 70 milyar..
Bugün tepe taklak giden bir ekonomi var: Dolar 3.90 TL: Nerede görülmüş? Büyük bir yoksulluk.
Reel sektörün döviz açığı 215 milyar dolar (2009’da 67)
Toplumun tüketici kredi banka borcu: 250 milyar TL
Devlet + özel sektör dış borç toplamı: 416,7 milyar $

Siyasal kriz hükümeti

Reis ve hükümeti, baş aşağı yönelen ekonomiyi, yarattıkları siyasi krizlerle de dibe doğru itiyorlar. Kriz göstergelerimizde dünyada da yar başta ya ilk üç içindeyiz.
İki ay sonra referandumu hızla millete dayatarak, ülke tarihinin en önemli anayasal rejim değişikliğini ekonominin çöküşünden kaçırma telaşındalar.
Ne kadar çabuk o kadar iyi kendileri için. Düşünüyorlar ki, “şimdi alıp kaçtık kaçtık. 6, 9 veya 12 sonra iyice batmış bir ekonomi tablosuyla karşı karşıyayız, hepten imkansızlaşır...”
Doğru düşünceye ne denir?
Not: Rakamlar büyük ölçüde Mustafa Sönmez’in “Kriz, AKP’de Tıkanma ve İhtimaller” başlıklı araştırmasından alındı.


OKUR NOTU:
Üstün Sanver: 'Küreselleşme...' başlıklı analizinize katkıda bulunmak için: ABD, salt dış ticaret rakamlarına bakılarak bu işten zararlı çıkmış gibi görünüyor olabilir, ancak en önemli husus $’ın rezerv para olma tekelini (%65-70) koruması ve bütün emtiaların $ ile fiyatlanmasının sürmesi, küreselleşme bu noktada çok önemli bir rol oynuyor. Pek çok uluslararası şirket Çin ve Hindistan gibi ülkelerde üretim yaparak ucuz işçilikten faydalanmayı sürdürüyor ve büyük kârlar elde ediyor. Bu kârlar sayesinde ABD ekonomisi hem iyi performans gösterebiliyor -kişi başı 50 bin dolar cıvarı gelirin yüzde 2 büyümeye devam etmesi gibi- hem de ABD tüketicisi enflasyonla karşılaşmıyor. Ayrıca küreselleşme sayesinde Ticaret Hukuku, Sermaye Hareketleri, Dış Ticaret, Mali Denetim/Raporlama, Borsalar,vbg., ortak bir hukuk zemine oturtuldu ki bundan en büyük yararı gene ABD ve AB kökenli finans kuruluşları sağlıyor. Küreselleşme elbette gelişmekte olan ülkelerde yaşam standardına yarar sağladı ama bu sayede de dünya pazarı büyüdü, bunun sonucunda en güçlü olanlar en büyük payları kapabildiler.
30 Ocak 2017 Pazartesi / Bilim ve Siyaset, Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder