Öne Çıkan Yayın 20 Mart 2012 yazım

Erdoğan’a Askeri Darbe?

Yoo hayır bu kez, başka bir “fantezi”i üzerinde düşünmeye çağırıyorum: Cemaat, denetlemeye başladığı TSK’yı, Erdoğan’a karşı kulla...

22 Aralık 2016 Perşembe

Büyükelçiye Suikast: Bir –çok– olasılık daha var


Rusya Büyükelçisinin öldürüldüğü akşamın gecesi tartışma programlarına göz gezdiriyorum. Olay yeni ve hükümet kanadından resmi bir açıklama bile gelmemiş; Büyükelçi vefat ettiği bile dile getirilmiyor henüz.. İktidara yakın cenahtaki tartışmacıların hepsi, suikasti yapan polisin FETÖ’cü olduğu konusunda hemfikir. Hatta cep telefonlarına gökten inen vahiyleri okuyorlar neredeyse. FETÖ’cülerin suikastlere girişebileceğini zaten söylemiştik, diyorlar. Ve tetiğin arkasında da CİA olduğunu belirtiyorlar. Amaç olarak da şunu ileri sürüyorlar: Türkiye ile Rusya arasını açmak.
Bu bir varsayım. Öyle mi, bilmem. Gerçeği öğrenmek veya ortaya çıkmasına yardımcı olmak istiyorsak, önemli deliller ortaya çıkıncaya kadar, tüm varsayımlara eşit uzaklıkta bulunmak önemli. Bilimsel tutum budur. Ekranlarda akademisyen unvanlılara bakıyorum, kesin ve eminler! Suikastçi gebertilmiş, konuşması mümkün değil, her şey onun üzerine yıkılabilir. Tabii, gerideki ilişkilerinden elde edilecek somut ve inandırıcı verilerle, profesyonel bir katil olmayan, ama siyasi-dini inancıyla bu suikasti işlediği açık seçik olan adamın niyeti amacı ilişkileri ortaya çıkartılabilir.
Ama baştan “şu bu yaptırdı” demek, karmaşık sorunu çözemeyecek, çözmeye de yanaşmayan bir “düz mantık”tır. “Suikast kime yaradı” mantığı da yine düz mantıktır. Bu varsayımın en çürük yeri, Türkiye ile Rusya’nın, büyükelçiye suikast yapıldı diye, gelişen ilişkilerini çöpe atacağı, hatta birbirinden uzaklaşacağı beklentisidir. Eğer Rusya ve Türkiye’de, CİA ve FETÖ’nün böyle bir umutla bu suikasti gerçekleştirdiğine inanacak kimse varsa, şöyle bir tatil yerine artık inzivada yaşasınlar, derim.
Fakat bir başka seçenek var ki, olasılığı daha güçlü.
Suikastten önceki hafta boyunca iktidar destekçi medyayı, Halep ile ilgili gelişmelerde aldıkları tavır açısından inceleyin. Halep, En Nusracılar başta olmak üzere pek çok silahlı –terör- örgütünün elinde. IŞİD de kısmen orada. Rusya desetğinde Suriye ordusu Halep’i ele geçirdi. Şüphesiz ki, karşı çıkmamız gereken sivil can kayıpları da olacaktı hele hele bir kent savaşında!
Fakat İktidar medyası canhıraş Halep’in düşmesine ağıt yakıyor. Öyle ki, mesela İstiklal Caddesindeki Rusya Büyükelçiliği önünde, İstiklal caddesinde yürüyüş yapıyorlar. Kadınlar, kızlar, erkekler, sakallılar, cüppeliler, kravatlılar ve ellerinde Türk bayrakları ve Arapça yazılı yeşil bayraklarla. Hepsi iktidarın adamı.
Çünkü iktidar Halep’in Şam- Esad’ın eline geçmesine şiddetle karşı. Bu nedenle sivil ölümlerini ön plana çıkartarak, adeta kışkırtma yapıyorlar.

 
İktidarı Anadolu Ajansı İstanbul’dan bildiriyor: "Emperyalist Rusya, Suriye'den defol" pankartı taşıyan grup, Halep'teki saldırılarda yaşamını yitirenler için dua etti. Beşşar Esed, Rusya ve İran aleyhine slogan atan katılımcılar, Fatiha Suresi'ni okudu. Eylemde kısa bir konuşma yapan grup üyesi Mehmet Ali Aslan, katılımcılarla "Savaşa Girdi Kalbim" adlı marşı seslendirdi.”


Aynı günde eşgüdümlü Rusya’nın hem Ankara Büyükelçiliği hem de İstanbul Konsolosluği önünde yapıldı. Diyebilirsiniz ki, bu iktidar yandaı olsa bile bir sivil oplum tepkisi. Amenna! Fakat hükümetin politikası bu aynı zamanda Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dünya unutsa biz Halep’i unutmayız anlamında demeçler veriyordu.
Yani şunu demek istiyorum: Halep’in rejimin eline geçmesinden baş suçlu Rusya görülüyordu, ama yapacak da bir şeyi yoktu iktidarın, taraftarlarına propaganda tam gaz vermekten başka. Bu koşullarda bu katilin tek başına böyle bir eylemi gerçekleştirme olasılığı mümkün. Diyelim ki önceden FETÖ’cülerle bir ilişkisi dirsek teması vardı. Fakat yüzbinleri aşan tasfiye içine girmedi. Belki de geri çekildi, fakat düşman yaratmaya bağımlı kafası, bu kez Halep’ten Rusya’yı sorumlu görmeye başlamış olabilir.
Şüphesiz, başka olasılıklar da var: Amacın, Rusya- Türkiye ilişkilerini bozmak olduğu saçmalığından uzaklaşırsanız, mesela, zaten peş peşe bombaların patlatıldığı ve kitlesel cinayetlerin gerçekleştiği Türkiye’yi bu kez de terörün bu boyutuyla karıştırmak isteği. Katil, her türlü cinayet- provokasyon aleti olabilir. El- Nusracı (El Kaideciler), IŞİD’ci... Yabancı ajanların oyuncağı... Bu anlamda CİA vb’nin çok dolaylı oyuncağı bile.
Ama, adam “inanmış”, yani kafası ideolojik-köktendinci olarak bağlanmış biri. Yoksa profesyonel bir suikastçi, kendisini böyle bir iş için asla feda etmez.
Türkiye’yi dönüştürmek için çalışan çok yönlü bir siyaset, dinbazlık da işin içinde, Ankara dahil çeşitli başkentlerde yürürlükte. Washington, Moskova, Berlin... Daha çok olay yaşayacağız. Çünkü dışta bir bataklığın içine sokulduk bir kez. Atatürk “pasif barış” politika izliyordu ya.. Şimdi “aktif barış” politikası ve sonuçlarını seyrediyoruz!
 21 Aralık Çarşamba 2016, Bilim ve Siyaset Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder