SAYFALAR

26 Ocak 2012 Perşembe

Dibe Vuruş Sürüyor; Fezleke Kime Verilmeli, Orduya mı Hükümete mi?


Evet, dünyada ülkelerin çeşitli açılardan durumlarını, “Batı demokrasi ölçütleri”ne göre yüzlerce kriter gözönüne alınarak saptayan araştırmalar yenilenerek birbir ardına sökün ediyor.
İktidar, Başbakan, Adalet Bakanı Ergin, “topu topu 8 tane gazeteci tutuklu” deyiversinler, “yazdıklarından dolayı değil terörist faaliyetlerinden ötürü hapisteler” biçiminde konuşup dursunlar.. 
Dün de “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü”nün 2011-2012 çalışması yayımlandı. Bir önceki yıla göre, basın özgürlüğünde Türkiye sıralamada 10 ülke geriledi ve 179 ülke arasında 148.sıraya yükseldi! İktidar sahiplerinin yüzleri kızarmıyor mu?
Raporda hem de ne saptamalar var: Medyada tehdit iklimi! Eşi görülmemiş sayıda gazeteci tutuklamaları! Yoğun telefon dinlemeleri! Bırakın reformları, yargı sistemi askeri diktatörlükten bu yana emsali bulunmayan bir dizi tutuklama dalgası başlattı. Gazeteciler yargısal taciz altında!
Şuna bakın: "Terörizmle mücadele kulpu takılarak düzinelerce gazeteci bilhassa; Ergenekon komplosu ve KCK'yla ilgili soruşturmalarda yargılanmadan önce hapse konuldu.”
***
Basın özgürlüğünde, Türkiye’den daha iyi durumda olan ülkelere bakın ve hangi düzeylere düştüğümüzü anlayın:
Zambiya (86), Kongo (90), İsrail (92), Lübnan (93), Arnavutluk (96), Kamerun (97), Brezilya (99), Moğolistan (100), Gabon (101), Çad (103), Ekvator, Gürcistan (104), Nepal (106), Karadağ (107), Kırgızistan (109), Güney Sudan (111), Birleşik Arap Emirlikleri (112), Panama (113), Katar (114), Kamboçya, Umman, Zimbabve (117), Cezayir, Tacikistan (122), Brunei Sultanlığı (125), Etyopya (127), Ürdün (128), Bengladeş (129), Burundi (130), Hindistan (131), İsrail (dış yerleşimler) (133), Fas (138), Uganda (139), Gambiya (141), Rusya (142), Kolombiya (143), Swaziland (144), Demokratik Kongo Cumhuriyeti (145), Malavi (146).
***
 Türkiye demokrasi ve basın özgürlüğü göstergelerinde düştükçe, herhalde Arap ünyasına “Model Ülke Olma” standartlarına daha çok yaklaşıyordur! Model ülke olmanın sanırım böyle bir zorunluluğu var!
AKP’nin "İleri Demokrasi" modeli ve anlayışı geliştikçe, Türkiye evrensel basın özgürlüğü ve demokrasi kriterlerinde gerileyip duruyor!
***
Yine bir kaç gün once açıklanan “2011 Demokrasi İndeksi/Göstergesi” de, Türkiye’de demokraside nitelik olarak hiç bir iyileşme olmadığını kanıtlıyordu.
Economist Intelligence Unit (EIU) her yıl bu göstergeyi yenileyerek yayımlıyor.
167 devleti kapsayan son araştırmaya göre Türkiye, Hibrit (Melez) Rejimler Grubunda/Statüsünde ve 88.sırada bulunuyor! Genel puanı, bir önceki göstergedeki puanıyla aynı: 5,73. Demokrasinin ölçeklerinden biri olarak ele alınan “Siyasal Katılım” puanı feci: 3,89!  Yurttaşlık Hakları ve Özgürlükleri” de feci: 4,71! “Politik Kültür” puanı 5!
Bilindiği gibi, bu araştırma, ülkeleri 4 kategoriye ayırıyor: Tam Demokrasiler (10-8 puan arası); Kusurlu Demokrasiler (7.99-6 puan arası); Melez Rejimler (5.99-4 puan arası); Otokratik/Otoriter Rejimler ( 4 puanın altı).
Türkiye’den daha iyi ülkeler arasında kimler var, bakalım: Arnavutluk- Malavi, Honduras,Bolivya, Bangladeş, Ukrayna, Ghana, Filipinler, Karadağ, Makedonya, Moğolistan, Romanya, Endonezya, Bulgaristan, Arjantin, Meksika, Hindistan…
Say babam say…

ORDUYA AYDIN "FEZLEKESİ”: UCUZCULUK

AKP, Cemaat, Başbakan, Cumhurbaşkanı, adı çıkan Adalet Bakanı, Arınç ve ne kadar AKP ve hükümet ismi ve siyasi lideri varsa, hepsine soruyorum: Türkiye’yi nereye götürüyorsunuz?
Hey “yetmez ama evetçi” olup da ve 10 yıllık “pekiyi derece”deki desteklerinizin de bu tablonun oluşmasında büyük rolü oılduğu açık olan AKP iktidarı kuyrukları, bu soruyu sizlere de soruyorum!
Bazılarınız ucuz kahramanlık yapıyor, Genel Kurmay Başkanına “neden konuştu” diye “fezleke” düzenliyorlar!
Artık ne ahı kalmış ne vahı Orduya!
Bırrravo sizlere!
Siz yukarıdaki tabloya bakın..
Türkiye’nin uluslararası göstergelerindeki bu durum, sizleri utandırmıyor mu?
Bu durumun sahibi AKP iktidarı değil mi?
Sizlerin hergün ortaya çıkıp, Başbakanlık ve AKP kapılarında, iktidara her gün bir konuda, günlerce fezleke düzenlemeniz gerekiyor!
Hadi, başlayın bakalım!
--26 Ocak 2012 / Bilim ve Siyaset – Cumhuriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder